Proglašeno stanje prirodne nesreće u Tuzli

Nakon razmatranja izvještaja sa terena načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je, na osnovu prijedloga Općinskog štaba civilne zaštite, proglasio stanje prirodne nesreće zbog poplava, klizišta i slijeganja zemljišta na području općine Tuzla.

Bit će angažirane sve službe zaštite i spašavanja u cilju preduzimanja preventivnih mjera i mjera sanacije već nastalih šteta, javlja Fena.

Povodom razmatranja stanja na terenu usljed obilnih kišnih padavina i ispunjenja uvjeta za proglašenje stanja prirodne nesreće danas je održana vanredna i proširena sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Tuzla.

Prema izvještajima s terena najteže stanje zabilježeno je u mjesnim zajednicama Batva, Breške, Gornja Tuzla, Moluhe, Mosnik i Par Selo, gdje je došlo do poplava i pokretanja klizišta. 

Upozorenja zbog obilnih padavina

Federalni hidrometeorološki zavod BiH jutros je izdao crveni meteoalarm za područje Tuzlanskog kantona, uz podatke da se očekuje više od 60 litara padavina po metru kvadratnom, dok je narandžasti meteoalarm izdat za područje Bihaća i Banje Luke.

U Bosni i Hercegovini je jutros bilo oblačno vrijeme sa kišom, a na Bjelašnici je pao i snijeg.

Danas i sutra očekuju se obilne padavine na sjeveru i zapadu bh. entiteta Republika Srpska, pa i do 80 litara po metru kvadratnom. To će prouzrokovati ponovni rast rijeka, upozorili su meteorolozi.

Zbog jake kiše koja će nastaviti padati jačim intenzitetom, za banjalučku regiju je „upaljen“ meteoalarm.

„U sjevernom pojasu zemlje vrlo obilne padavine. Popodne, uveče i u noći kiša jača, a na sjeveru i zapadu će biti obilnih padavina. Očekuje se od 30 do 50 litara kiše po metru kvadratnom, a ponegdje u Krajini i iznad 60 litara po kvadratnom metru“, upozorenje je Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Porast vodostaja rijeka

Usljed obilne kiše u Banjoj Luci aktiviralo se klizište koje ugrožava jednu kuću, dok je vodostaj većine rijeka u porastu, potvrđeno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

Tokom protekla 24 sata na području Banje Luke palo je 37,9 litara kiše po metru kvadratnom.

Prema posljednjem mjerenju jutros u 10:00, došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Vrbas koji iznosi 315 centimetara, što je za 65 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Sutra se u nekim dijelovima Posavine i Semberije, također, očekuje i do 60 litara kiše po metru kvadratnom.

Sutra se u većini predjela tokom noći očekuje prestanak padavina i djelomično razvedravanje.

U ponedjeljak tokom dana bit će postepeno toplije uz sunčane periode i umjerenu dnevnu oblačnost.

Spašavanje putnika iz automobila

Zbog kiše koja pada danas u Srbiji, bilo je problema na dva mjesta – kod Grocke i kod Šapca, ali situacija nije uznemirujuća, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić.

Marić je Tanjugu rekao da se jutros izlio Begaljički potok kod Grocke i da su ekipe Sektora za vanredne situacije na terenu izvukle četvero ljudi iz putničkog automobila.

“Svi su dobro i sve naše ekipe su na terenu. Očekujemo da noćas prestanu padavine i da se situacija u potpunosti normalizuje”, rekao je Marić.

Do kraja dana u većem dijelu Srbije očekuju se obilnije padavine, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Prema prognozi na širem području Vojvodine i zapadne Srbije bit će više od 30 milimetara padavina za 12 sati, a u centralnoj Srbiji od 20 do 30 milimetara.

Očekuje se da će sutra ujutro na sjeveru i zapadu Srbije biti umjereno oblačno i uglavnom suho, a u toku dana pretežno sunčano i malo toplije.

Izvor: Agencije