Proglašena zatvorena vojna zona u Tunisu

Tenzije u Tunisu rastu nakon što je prošle sedmice ubijen opozicioni vođa Mohamed Brahmi (AFP)

Tuniska vojska proglasila je u ponedjeljak “zatvorenom vojnom zonom” područje na kome su u glavnom gradu protestovali protivnici i sljedbenici Vlade.

Istovremeno, policija je u ponedjeljak suzavcem razbila  antivladine demonstracije u Sidi Bou Saidu u centru države.
   
Vojska je ogradila bodljikavom žicom glavni trg u Tunisu na kome su se okupljali demonstranti, javila je agencija Reuters.
Demonstranti s obje strane su obećali da će se vratiti, a antivladini demonstranti već se grupišu nedaleko od trga.
   
Policija je u ponedjeljak ujutro intervenisala na trgu Bardo, da bi rastjerala sukobljene pristalice i protivnike Vlade, koji su jedni na druge bacali kamenice.
    
Tenzije u Tunisu rastu nakon što je prošle sedmice ubijen istaknuti opozicioni vođa Mohamed Brahmi, što je drugo po redu ubistvo opozicionara za samo šest mjeseci.
   
Brojni antivladini demonstranti krive Vladu, predvođenu partijom Ennahda, za ubistvo Brahmija prošlog četvrtka, kao i ubistvo njegovog koalicionog partnera Chokrija Belaida prije šest mjeseci.

Vanredna sjednica Vlade
   
Vlada u Tunisu sazvala je jutros vanrednu sjednicu, a tokom dana održat će se i sastanak najvećeg radničkog sindikata UGTT koji će, kako je najavljeno, odlučivati o sudbini zemlje, budući da je i sada i prilikom prethodnog ubistva organizovao štrajkove širom Tunisa.

Policija je u ponedjaljak upotrijebila suzavac u namjeri da rastjera antivladine demonstrante koji su se okupli u Sidi Bou Saidu.

Demonstranti okupljeni ispred policijske stanice uzvikivali su parole protiv Ennahde i kamenovali policiju, na šta su pripadnici snaga reda odgovorili suzavcem, javlja AFP.

Stotine demonstranata se okupilo jutros i pokušalo da zabrani ulaz funkcionerima u sjedište policije, koju štiti vojska.

Stanovnici Sidi Bou Saida, rodnog grada Brahmija, tražili su odlazak načelnika policije, bliskog Ennahdi.

Hiljade ljudi prisustvovalo je sahrani Brahmija u subotu u Tunisu.

Izvor: Agencije