Proglašena epidemija u pet gradova na sjeveru Crne Gore

Raširena lokalna transmisija virusa u određenim sredinama (EPA)

Ministarstvo zdravlja Crne Gore proglasilo je epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje.

Osim toga, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti pooštrilo je privremene epidemiološke mjere na cijeloj državnoj teritoriji, posebno u gradovima na sjeveru Crne Gore, javila je Anadolija.

“Konstantan rast broja novootkrivenih slučajeva infekcije korona virusom na teritoriji cijele države, sa posebno ugroženom sjevernim i centralnom regionom, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije, ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama. Zbog toga Ministarstvo zdravlja proglašava epidemiju na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje”, navode u Nacionalnom koordinacionom tijelu.

Mjere zaštite

To vladino tijelo je na cijeloj teritoriji države zabranilo koncerte, žive nastupe muzičara i slične manifestacije, dok je rad ugostiteljskih objekata u većini gradova ograničen do 22 sata. Izuzetak su ugostiteljski objekti na primorju koji će raditi do ponoći.

“Preporučujemo da, pored obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, svaki građanin masku nosi i na otvorenom prostoru u onim situacijama i mjestima kada nije moguće održavanje fizičke distance. Zbog zatvaranja predškolskih ustanova jednom od roditelja ili staratelja mora biti obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada”, istakli su u Nacionalnom koordinacionom tijelu.

Na prijedlog Instituta za javno zdravlje odlučeno je da britanskim državljanima bude omogućen ulazak u Crnu Goru bez ikakvih dodatnih uslova.

Odlučeno je da se omogući ulazak u Crnu Goru državljanima Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Bjelorusije koji ne pokazuju simptome i znakove infekcije korona virusom i zadovoljavaju druge uslove koje će propisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Izvor: Agencije