Oglasi

Produženo vanredno stanje u Tunisu

Odluka je donesena na sastanku Nacionalnog vijeća sigurnosti ove sjevernoafričke zemlje, a stupa na snagu 6. aprila.
Vanredno stanje je posljednji put produženo u novembru prošle godineEPA - Ilustracija

Predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi odlučio je za još mjesec dana produžiti vanredno stanje u toj sjevernoafričkoj državi, prenose agencije.

Dodaje se kako je vanredno stanje uvedeno uvedeno u novembru 2015. godine zbog terorističkih napada te kako produžetak počinje 6. aprila.

Iz Ureda predsjednika potvrđeno je da je odluka donesena u petak, na sastanku Nacionalnog vijeća sigurnosti, kojim je predsjedavao Essebsi u palači Kartaca.

"Vijeće je raspravljalo o izazovima za lokalnu i regionalnu sigurnost, kao i analizu regionalne situacije uključujući posljednja dešavanja u Libiji", navodi se u saopćenju.

Tri smrtonosna napada

Kada je riječ o Libiji, tunisko Nacionalno vijeće sigurnosti istaklo je potrebu ubrzavanju pronalaska političkog rješenja na osnovu dijaloga svih strana u sukobu.

Vanredno stanje je posljednji put produženo u novembru prošle godine.

Ono je uvedeno nakon što su 2015. godine izvedena tri teroristička napada.

Jedan od napada izveden je u poznatom Muzeju Bardo, kada su poginule 22 osobe.

Drugi napad dogodio se na hotelskoj plaži, kada je ubijeno 38 ljudi, a treći u centru grada Tunisa, kada je u napadu na autobus s obezbjeđenjem predsjednika zemlje stradalo 12 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.