Produžene kontrole granica u Šengenu do sredine maja

Pogranične kontrole su uspostavljene 2015. godine, kao odgovor na do tada neviđene nivoe migracija i napada (EPA)

Pogranične kontrole unutar Šengenske zone bit će produžene do sredine maja, saopćili su u petak ministri država članica Evropske unije, navodeći kao razlog za takvu odluku kontinuirane prijetnje od napada i potrebu za kontrolom migracije.

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke, Francuske, Austrije, Švedske, Danske i Norveške rekli su svojim kolegama iz Šengenske zone kako će do polovine maja produžiti unutrašnje pogranične kontrole, koje su prvi put uspostavljene 2015. godine, kao odgovor na do tada neviđene nivoe migracija i napada, prenosi agencija Reuters.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU-a u Luksemburgu, mjesec dana uoči isteka dozvole za uvođenje pograničnih kontrola, njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je kako je zvanični Berlin i dalje posvećen slobodi kretanja, “ali kako u ovom trenutku ne može bez kontrole”.

“Razlog je napeta sigurnosna situacija u Evropi s obzirom na međunarodni terorizam i još neadekvatnu zaštitu naših vanjskih granica”, naveo je on.

‘Ozbiljne prijetnje’

Francuska, koja je uvela vanredne pogranične kontrole nakon što su napadači ubili 130 osoba u Parizu novembra 2015. godine, također želi zadržati kontrole.

“Pitanja u vezi s terorizmom su i dalje za nas izuzetno važna. Francuska želi produžiti pogranične kontrole za šest mjeseci”, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Colombe.

Još četiri države EU-a najavile su produženje kontrola na granicama, navodeći kao razlog “ozbiljnu prijetnju po javnu politiku ili unutrašnju sigurnost”.

Izvor: Agencije