Produžen pritvor Kurtiju, Haxhiu i Topaliju

Zastupnici su posebno optuženi za 'upotrebu oružja ili opasnih materija i ometanja službenog lica u vršenju dužnosti' (Arhiva)

Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor poslanicima Samoopredjeljenja Albinu Kurtiju, Albuleni Haxhiu i Fatonu Topaliju, dok je Doniki Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova određen kućni pritvor od dva mjeseca, navodi Koha Ditore.

Osnovno tužilaštvo u glavnom gradu Kosova podiglo je u četvrtak protiv njih optužnicu za upotrebu oružja ili opasnih materija i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Oni su posebno optuženi za “upotrebu oružja ili opasnih materija i ometanja službenog lica u vršenju dužnosti”.

Optužnica je podignuta u Odjeljenju za teške zločine Osnovnog suda.

Svi oni su na sjednicama Skupštine Kosova, u pokušajima da blokiraju rad Parlamenta, više puta aktivirali suzavac, tražeći da se povuku potpisi premijera Isa Mustafe sa sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije s Crnom Gorom.

Jednomjesečni pritvor

Kosovska policija je u utorak privela pet poslanika Samoopredjeljenja na razgovor, zbog sumnje da su bacili suzavac u Skupštini.

Njima je prethodno bila izrečena mjera kućnog pritvora koju nisu ispoštovali.

Pod istom sumnjom, dan ranije su pritvoreni i poslanici Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj, Time Kadriaj i Teuta Haxhiu.

U jednomjesečnom pritvoru se već nalaze Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Ismail Kurteshi iz Samoopredjeljenja, Haxhi Shala iz Inicijative za Kosovo, Donika Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova.

Ukupno ih je 13 u kućnom ili jednomjesečnom pritvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije