Produžen mandat sirijskoj komisiji

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi produžilo je mandat istražnoj komisiji za ratne zločine u Siriji za još šest mjeseci.

U međuvremenu, nastavljaju se sukobi u toj zemlji, a najžešći okršaji su u Halepu.

Pripadnici sirijske slobodne vojske kreću ka položajima u najvećem gradu u državi Halepu. Tamo se vode najžešći okršaji od početka sukoba u Siriji.

Presudna bitka

Sa amaterskih video-snimaka postavljenih na socijalnim mrežama pobunjenici poručuju: kreću u presudnu bitku.

“Počeli smo ofanzivu protiv Assadove armije sa svih strana. Oni napuštaju položaje i situacija im nije dobra. Božja volja kazuje – ovo je odlučujući dan u Halepu”, kaže Abdulqadir Al-Saleh, vođa brigade Al-Tawhid.

Izvori iz snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu potvrdili su kako se vode žestoke borbe u Halepu. Oni tvrde da su spriječili pobunjenike da prodru u centar grada.

Teške bitke nastavljene su i u Homsu i Idlibu.

Eksplozije su odjekivale i centrom Damaska. Državna televizija zabilježila je samoubilački napad autobombom u blizini glavnog vojnog štaba u prijestolnici. Četiri čuvara su ubijena, 14 je ranjeno, saopćile su vladine trupe.

Brojne organizacije takmiče se u preuzimanju odgovornosti za napad. Pojedine tvrde, odjeknule su dvije eksplozije u napadima autobombom, svih pet napadača je stradalo.

Svakodnevna stradanja

Stradanja su svakodnevica u Siriji. Samo u petak je više od sedamdeset ubijenih. Na ulicama žene oplakuju nevine žrtve, kojih su pune bolnice.

Istovremeno, Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava i u narednih šest mjeseci produžilo je mandat istražnoj komisiji za ratne zločine u Siriji.

Od kada je osnovana komisija je intervjuirala 1.100 stradalnika i izbjeglica, ali nije još ušla u Siriju.

Rezoluciju koju su predložile arapske zemlje, podržala je 41 država. Tri su bile protiv, Kuba, Kina i Rusija.

Posljednje dvije zemlje oštro je kritizirao turski premijer zbog, kako je kazao, podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, koji, vjeruje Tayyip Erdogan, ubija svoj narod bez milosti.

“Rusija stoji uz masakr. Sastali smo se s njima. Rekao sam im, ne možete biti uz Assada. Kada Rusija stoji uz njega, to radi i Kina”, rekao je turski premijer.

Ujedinjeni narodi u najnovijoj rezoluciji osudili su sirijske vladine snage za kršenje ljudskih prava u sukobima.

Tekst rezolucije ambasador Sirije u Ženevi odbacio je kao visoko politiziran i selektivan, optuživši “teroriste da produbljuju nasilje u njegovoj državi.”

Timu koji istražuje nasilje i ratne zločine u Siriji, mogla bi se uskoro pridružiti Carla del Ponte, nekadašnja glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Izvor: Al Jazeera