Produžen mandat EULEX-a za još godinu dana

Produžetak mandata EULEX-a dogovorili Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost i predsednik Kosova Hashim Thaci (EPA)

Mandat Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) produžen je za godinu dana, objavio je šef Misije EULEX-a Lars-Gunnar Wigemark na Twitteru.

Produžetak su dogovorili Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost i predsednik Kosova Hashim Thaci razmjenom pisama, prenio je Tanjug u subotu.

Tehničko produženje vrši se, jer je pandemija korona virusa onemogućila pregovore o budućnosti mandata EULEX-a, naveo je Thaci u saopštenju.

U svom odgovoru visoki predstavnik EU-a izrazio je saglasnost o jednogodišnjem tehničkom produženju mandata EULEX-a na Kosovo do 14. juna 2021. godine.

Misjia pokrenuta 2008.

Misjia EULEX Kosovo pokrenuta je 2008. godine, kao najveća civilna misija pod Zajedničkom sigurnonom i odbrambenom politikom Evropske unije.

Sveukupni cilj EULEX-a je da pomogne vlastima Kosova u uspostavljanju održivih i nezavisnih institucija vladavine prava.

Misija EULEX pruža podršku relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog uplitanja i u potpunom skladu sa najboljim praksama EU-a.

EULEX od juna 2018. godine, umjesto izvršnog, provodi posmatrački i savjetodavni mandate na Kosovu.

Izvor: Agencije