Oglasi

Prodi: Berlin i Pariz nadjačali Brisel

Njemačka i Francuska sve više određuju dnevni red rada evropskog bloka, smatra bivši predsjednik Evropske komisije.
Prodi je upozorio da EK postaje sve manje politički opredijeljena, a nacionalni političari postaju sve sebičnijiReuters

Bivši predsjednik Evropske komisije (EK) Romano Prodi je izjavio da se važne odluke Evropske unije (EU) više ne donose u Briselu, već u Berlinu i Parizu.

Prodi je bio na funkciji predsjednika EK-a od 1999. do 2004. godine i tokom njegovog mandata nadgledao je stvaranje eurozone, EU je proširena na osam država iz nekadašnjeg sovjetskog bloka i potpisan je novi Ustav Unije.

Međutim, uprkos novim ovlaštenjima u ekonomskom sektoru, Prodi smatra da Njemačka i Francuska sve više određuju dnevni red rada evropskog bloka.

"U moje vrijeme evropski motor bila je EK. Smjer je bio ka nekoj vrsti kvazi-federalne Evrope. U narednim godinama Evropa će ostvariti napredak, ali na čelu neće biti EK-a, već Evropsko vijeće. U novoj Evropi potpuno je izmijenjeno središte pažnje", istakao je Prodi.

Sebični političari

Prema njegovim riječima, "glas EK-a sada je veoma blag i kada dođe do zanimljivog prijedloga s tim se ne ulazi u diskusuju, već se interes pokaže samo ukoliko se zajedno sastanu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande".

On smatra da i predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, koji je ranije bio potpuno nepoznat, "sada, korak po korak, postaje središnja tačka Evrope".

Prodi je upozorio da EK "postaje sve manje politički opredijeljena, a nacionalni političari postaju sve sebičniji".

"Kao što je to bio slučaj u mnogim državama, došlo je do promjena i u Njemačkoj. Nema iste strasti za Evropu, to je sada u potpunosti druga vizija. Merkel je iz istočne Njemačke, a ne sa Rajne. To je potpuno nova faza", smatra Prodi.

Izvor: Agencije