Prodavali meso pacova i lisica kao janjetinu

Vrhovni narodni sud izdao je smjernice za strožije kažnjavanje za proizvodnju i prodaju nesigurnih prehrambenih proizvoda (Reuters)

Kineska policija je razbila kriminalni lanac koji je prodavao meso pacova i lisica kao janjetinu, što je najnoviji skandal sa hranom u toj zemlji.

Ministarstvo za javnu sigurnost je objavilo rezultate tromjesečne istrage protiv narušilaca prehramebene sigurnosti, istakavši da su vlasti istražile više od 380 slučajeva i uhapsile 904 osumnjičene osobe.

Među uhapšenima su 63 osobe koje su navodno vodile poslove u Šangaju. Oni su kupovali meso lisica, lasica, pacova i drugih životinja koje nije bilo testirano na kvalitet i ispravnost, prerađivali ga uz dodavanje aditiva, kao što je želatin, i prodavali kao janjetinu.

Takvo meso je prodavano na poljoprivrednim pijacama u provinciji Jiangsu i u Šangaju, prenijela je agencija AP.

Uprkos višegodišnjim skandalima sa ispravnošću hrane – od zagađenosti mlijeka jednom industrijskom hemikalijom do korištenja industrijskih boja u jajima – Kina ne uspijeva očistiti svoj lanac isporuka hrane.

Vrhovni narodni sud Kine JE izdao smjernice kojima se poziva na strožije kažnjavanje za proizvodnju i prodaju nesigurnih prehrambenih proizvoda, kao najnoviji odgovor na prehramebene skandale koji su razljutili kinesku javnost.

Krivotvorenje hrane u porastu

Taj najviši kineski sud je saopćio da će biti označena kao zločin djelovanja, poput prodaje prehrambenih proizvoda s prekomjernom količinom hemikalija ili izrađenih od mesa životinja koje su uginule od bolesti ili nepoznatog uzroka.

Kineski kodeks kažnjavanja, koji zabranjuje nesigurnu ili zagađenu hranu, ne precizira koje se radnje smatraju kršenjem zakona.

Krivotvorenje hrane za bebe kojoj u opasnoj mjeri nedostaju hranljivi sastojci također se, prema smjernicama, smatra zločinom i krivično se kažnjava, kao i nemarni Vladini prehrambeni inspektori koji također podliježu krivičnoj kazni.

Vrhovni sud je naveo da je 2.088 osoba sudski gonjeno u Kini u periodu 2010 – 2012. u okviru 1.533 slučaja narušavanja propisa o sigurnosti hrane. Broj takvih slučajeva je u naglom porastu u posljednjih nekoliko godina. Kineski sudovi su vodili 861 slučaj zagađenja hrane u 2012, u poređenju sa 80 takvih slučajeva u 2010.

“Situacija je zaista žalosna i nanijela je veliku štetu ljudima”, ocijenio je sudija Vrhovnog suda Pei Xiandeng i dodao da “to više ne možemo tolerirati i moramo oštro kažnjavati te zločince”.

Izvor: Agencije