Prodato pismo u kojem je Einstein nagovijestio nacizam

Einstein se odrekao njemačkog državljanstva i potom konačno nastanio u SAD-u (EPA)

Pismo Alberta Einsteina iz 1922. godine u kojem on govori o svojim strahovima u vezi sa porastom antisemitizma u Njemačkoj, i to više od decenije prije dolaska nacista na vlast, prodato je na jednoj aukciji u Izraelu za 32.000 dolara.

“Ovde se kuhaju ekonomski i politički mračna vremena, tako da sam sretan što mogu otići od svega ovoga”, napisao je tada 43-godišnji fizičar svojoj sestri Mariji nakon što je napustio Berlin i otišao na lokaciju koja se ne navodi u pismu, prenosi Reuters.

Ubistvo Walthera Rathenaua

Einstein, koji je tri mjeseca prije toga osvojio Nobelovu nagradu, otputovao je iz njemačke prijestolnice nakon što su ekstremni desničari ubili ministra vanjskih poslova Walthera Rathenaua, njegovog prijatelja i takođe Jevrejina, poslije čega ga je policija upozorila da bi on mogao biti slijedeći.

Kada su nacisti došli na vlast u Njemačkoj 1933. i počeli progon Jevreja, Einstein se nalazio na predavanju u inozemstvu. On se odrekao državljanstva i potom konačno nastanio u SAD-u.

“Ono što je posebno kod ovog pisma je da je Einstein stvarno predvidio, 10 godina ranije, ono što će se dogoditi u Njemačkoj”, kazao je Meron Eren, jedan od osnivača aukcijske kuće Kedem iz Jerusalema, koja je ponudila pismo, a koje je kupio nepoznati kupac. 

Izvor: Agencije