Oglasi

Prodata mreža Hypo banaka na Balkanu

Američka kompanija Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj kupili su šest banaka u regiji.
Mreža podružnica Hypo banaka u Jugoistočnoj Evropi ima 3.900 zaposlenih, 1,15 miliona klijenata te 245 poslovnicaEPA

Američka kompanija Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su u ugovor o kupovini mreža podružnica Hypo banaka u Jugoistočnoj Evropi (Hypo Group Alpe Adria), koja se sastoji od šest banaka u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, saopštili su iz Hypo Alpe-Adria-Bank.

Preliminarna cijena, kako se navodi, iznosi 200 miliona eura, a vezana je s finansijskim rezultatima i ostvarenjima u 2014. i 2015, dok minimalna očekivana investicija iznosi 50 miliona eura.

Mreža podružnica Hypo banaka u Jugoistočnoj Evropi ima 3.900 zaposlenih, 1,15 miliona klijenata, 245 poslovnica i raspolaže s imovinom od 8,4 milijardi eura.

Grupacija je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala sa ukupnim gubitkom od 4,3 miliona eura, navode agencije.

Odobrenje regulatora i EU

Nova vlasnička struktura predstavlja i veliku razvojnu perspektivu za Hypo banke u regiji, navodi se u saopćenju banke.

Očekuje se da će se transakcija i proces prodaje završiti do sredine sljedeće godine, nakon odobrenja regulatora i Evropske unije.

Hypo je prvobitno dogovorio u načelu prodaju imovine Adventu i EBRD-u, ali je Austrija promijenila mišljenje prošlog mjeseca i ponovo otvorila pregovore sa ostalim ponuđačimaa koji su se prijavili na tender.

Prema planu kontroliranog gašenja Hypoa koji je odobrila Evropska komisija, banka je morala prodati mrežu podružnica u jugoistočnoj Evropi do sredine iduće godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.