Prodajom iPhonea do velike dividende

Apple je prodao 43,7 miliona iPhonea u proteklom tromjesečju (AFP)

Nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, tehnološki div Apple povećao je dividendu i iznos namijenjen otkupu vlastitih dionica na tržištu za dodatnih 30 milijardi dolara kako bi povećao zaradu svojih dioničara.

Najveća svjetska tehnološka kompanija po tržišnoj vrijednosti izvijestila je u srijedu kako je u proteklom tromjesečju ostvarila prihode od 45,6 milijardi dolara, što je 4,6 posto više nego u istom lanjskom kvartalu i više od očekivanih 43,5 milijardi, prenosi Hina.

Zarada po dionici porasla je za 15 posto, na 11,62 dolara, znatno više nego što su analitičari procjenjivali, što se zahvaljuje snažnoj prodaji iPhonea.

U proteklom je tromjesečju Apple prodao 43,7 miliona iPhonea, 17 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, daleko prebacivši brojku od 38 miliona, koliko su očekivali analitičari.

Pritom je najviše porasla prodaja u Japanu i Kini, nakon što je nedavno Apple postigao dogovor s NTT Docomom i China Mobileom kao poslovnim partnerima. Prihodi Applea u Japanu skočili su za 26, a u Kini za 13 posto na godišnjoj razini.

I dok je prodaja iPhonea snažno porasla, prodaja iPad tablet računala pala je za 16 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, na 16,35 miliona računala, znatno ispod očekivanja analitičara.

Rast dionica

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice Applea skočila je na Wall Streetu gotovo osam posto, što se, među ostalim, zahvaljuje odluci uprave kompanije o povećanju kvartalne dividende za otprilike osam posto, na 3,29 dolara po dionici.

Apple je i dosad bila jedna od kompanija s najvećom dividendom u svijetu, pa bi ovo povećanje trebalo dodatno ojačati privlačnost njezinih dionica.

Uz to, uprava je povećala iznos za otkup dionica kompanije na tržištu sa 100 na 130 milijardi dolara do kraja 2015. godine, što znači da će dioničarima podijeliti više novca iz svojih golemih gotovinskih rezervi, koje iznose otprilike 160 milijardi dolara.

Povećanjem dividende i otkupom dionica na tržištu taj proizvođač kultnih iPhonea i iPada pokušava podržati cijenu dionice, s obzirom da se trenutačno kreće znatno ispod rekordnih 700 dolara, dosegnutih prije više od godinu dana.

Od početka ove godine cijena dionice Applea kreće se između 500 i 550 dolara, što je znatan iznos za mnoge male ulagače.

Kako bi privukla male investitore, uprava kompanije odlučila je podijeliti jednu dionicu na sedam.

To znači da će svaki vlasnik jedne dionice Applea u vrijednosti od 525 dolara ubuduće imati sedam dionica vrijednih 75 dolara, što bi trebalo privući manje ulagače.

A hoće li cijena dionice na tržištu ubuduće rasti ili padati, ovisi o novim proizvodima kompanije, koja je na području pametnih telefona suočena sa sve žešćom konkurencijom Samsunga i Googlea.

Izvor: Agencije