Prodajom eura, fiktivno stabilan kurs dinara

Više od 800 miliona eura iz državnih rezervi Srbije potrošeno je za nepuna tri mjeseca kako bi Narodna banka te države odbranila vrijednost dinara.

Iz NBS-a nisu željeli komentirati svoje aktivnosti, dok bivši guverner Dejan Šoškić kaže da su intervencije ekonomski neopravdane i da je stvoren fiktivan stabilan kurs.

Građani Srbije često gledaju u cifre koje pokazuju stanje na deviznom tržištu, odnosno da li od dinara koje imaju, mogu kupiti više ili manje eura. U posljednja dva mjeseca ta suma se nije mijenjala. Kurs je bio stabilan.

“Nije bilo, praktično, nikakve fluktuacije, nikakvog pomeranja. Kurs je bio, praktično, zakucan. Mogu da navedem primer da je kurs danas 115,72. Otprilike su pomeranja 115,71 i 115,73, tako da apsolutno mogu da tvrdim da pomeranja nije bilo”, kaže Branislav Brujić, predsjednik Udruženja menjača.

Iza kulisa NBS-a odvijala se sasvim drugačija situacija. Na odbranu vrijednosti dinara NBS je morao prodati stotine miliona eura iz državnih rezervi.

Od januara do sredine marta Centralna banka plasirala je na devizno tržište 820 miliona eura kako bi smirila prekomjerne oscilacije kursa.

To je dvostruko više deviznih rezervi potrošenih za te potrebe u odnosu na prošlu godinu, kada je NBS prodao tek nešto više od 400 miliona eura.

Nepotrebne intervencije

Prodaja deviznih rezervi kako bi se obuzdao kurs standardna je politika NBS-a. Radili su to i prethodni guverneri. Prije dvije godine, kada je guverner bio Šoškić, prodano je 1,3 milijarde eura.

Šoškić kaže da je to tada bilo neophodno, a da su sadašnje masovne intervencije nepotrebne.

“Mislim da je u ovom trenutku, posmatrano unazad ovih nekoliko meseci, intervencija NBS-a bila ne potpuno u skladu sa proklamovanim režimom. Ne vidim ekonomska opravdanja za toliko insistiranje na intervencijama na deviznom tržištu niti za praktično fiksiranje deviznog kursa”, dodaje.

Šoškić kaže da cilj intervencije Centralne banke od 800 miliona eura može biti umirivanje građana uoči izbora. Dodaje da drugo opravdanje ne postoji, s obzirom na to da se ne očekuje velika inflacija.

“Otvoreno govoreći, to je pomoglo onim nosiocima špekulativnog kapitala koji su želeli da napuste finansijski sistem Srbije, da to urade uz veće profite nego što bi to inače činili da smo pustili da kurs malo više reaguje”, kaže Šoškić.

Aranžman sa MMF-om

Bankari očekuju da će Centralna banka nastaviti s prodajom eura iz državnih rezervi. Ekonomisti kažu da se intervencije iz prva tri mjeseca neće preliti i na ostatak godine, ako se sklopi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i ako počne provođenje ozbiljnih reformi u javnom sektoru.

“Bez tih oštrih rezova NBS može još jedan period agresivno da brani taj devizni kurs ovim trošenjem deviznih rezervi, ali i to je kratkog veka. Poslije toga bi dinar zaista bio prepušten silama tržišta i došlo bi do njegovog naglog depresiranja”, smatra Saša Đogović iz Instituta za istraživanje tržišta.

Novinar Al Jazeere Marko Subotić iz Beograda javlja kako je u protekle četiri godine NBS na odbranu dinara potrošio nešto više od pet milijardi eura, što je gotovo dvostruko manje od visine deviznih rezervi Srbije, koje u ovom trenutku iznose 10,8 milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera