Oglasi

Prodaja telefona slabi, a cijene sve veće

Pad prodaje telefona u svijetu neće dovesti do značajnih pozitivnih posljedica po regiju.
Bilo je očekivati da će Samsung, u čijem se Android svijetu pojavio veliki broj jakih igrača, osjetiti udarac u prodajiEPA

Svjetsko tržište pametnih telefona zabilježilo je prvi godišnji pad ikada, nakon duže od deceniju neprekidnog rasta prodaje ovih uređaja, što je vijest koja će svakako uznemiriti proizvođače, ali i donekle obradovati kupce.

Konkurencija na tržištu telefona, koja je danas veoma jaka, dovela je do toga da smo u svakom cjenovnom rangu dobili dosta izvanrednih uređaja, prije svega pouzdanih i dugotrajnih, kaže Salko Radovović sa portala Telefoni.ba, a sve to doprinijelo je trendu sporije zamjene starih sa novim pametnim telefonima.

S obzirom da nekih većih i drastičnih inovacija nije bilo u posljednje 2-3 godine, mnogi korisnici nisu požurili sa kupovinom nasljednika svojih postojećih uređaja, dodaje.

Čak i kod ljubitelja iPhone uređaja taj trend je počeo živjeti, pa tako mnogi korisnici telefona sa nagriženom jabukom na pozadini nisu zamijenili svoje "stare" iPhoneove sa novim nasljednicima, a na pitanje zašto to nisu učinili mnogi su dali slične odgovore: "Moj stari iPhone može da radi sve što i novi."

Svakako da ovom trendu ide u prilog da su novi premijum, flagship modeli Samsunga, Huaweija, Applea i ostalih velikih igrača uglavnom skuplji od prethodnika, pa sigurno da je i finansijski aspekt veoma bitan.

Očekivani udarci

Dva najveća igrača na tržištu, Samsung i Apple, pretrpjeli su snažne udarce, što je prije svega dobra vijest za konkurenciju, koja godinama pokušava ovaj dvojac skinuti s trona.

Miloš Petrović, bloger i web poduzetnik te saradnik portala mobilnatelefonija.net, govori da je bilo potpuno očekivano da ove dvije kompanije dožive udar, a posebno Samsung, u čijem se Android svijetu pojavio veliki broj jakih igrača.

Od ovakvog razvoja događaja na tržištu će gotovo sigurno profitirati kineske kompanije, dodaje.

"Samo je pitanje dana kada će Xiaomi i Huawei preteći Samsung, a kada se to desi apsolutno neće biti ništa čudno. Apple je uvek nedoumica. Ima verne fanove i nema alternativu u operativnom sistemu. Retko ko menja svoj iPhone za neki Android telefon", kaže Petrović.

Huawei je prema nekim izvještajima već i pretekao Apple, a uspjeh kineskog giganta je daleko veći kada se uzme u obzir da se ova kompanija suočava s nizom ograničenja u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i nekim drugim zapadnim zemljama.

S obzirom da uobičajeno pad prodaje bilo kojeg proizvoda na tržištu, bilo bi za očekivati da se to desi i na polju mobilnih telefona.

Međutim, Salko Radovović smatra da se to neće desiti, pogotovo u slučaju najskupljih, flagship modela, odnosno da bi cijene uređaja te klase mogle samo dodatno rasti.

Budžet telefoni

Ono što je dobra vijest za kupce jeste da su velike kompanije već počele ozbiljniji rad na budžet telefonima, a tu su neke manje i nove kompanije koje će ojačati tržište srednje klase telefona i uzeti dio svog kolača. U najskupljem rangu se već izdvojilo 4-5 velikih igrača i teško će im se neko pridružiti u skorije vrijeme, dodaje.

Nažalost, dešavanja na globalnom tržištu imat će male pozitivne posljedice na regiju.

"Mi na Balkanu smo navikli da sve ono što nema određeni rok trajanja (poput hrane) često kupujemo polovno, tako da dešavanja na svjetskom tržištu telefona i slabija prodaja novih uređaja u prethodnoj godini neće promijeniti puno toga, odnosno može samo dovesti do veće prodaje polovnih uređaja, obzirom da je cijena novih sve veća i veća", kaže urednik portala Telefoni.ba

S druge strane, onim koji ne žele da izdvoje veliki novac za uređaje velikana poput Samsunga i Applea, a ne žele ni polovan telefon, Kina i njeni predstavnici nude niz kvalitetnih proizvoda, koji su sve prihvaćeniji i u našoj regiji.

Iako je godinama "kinesko" bilo sinonim za nekvalitetne kopije velikih brendova, situacija posljednjih godina se drastično promijenila, što su prepoznali i kupci iz zemalja bivše Jugoslavije.

"Svest o kineskim uređajima se drastično promenila i prodaja je u daljem porastu. Primera radi, u lokalnoj radnji već mesec dana nije moguće kupiti Xiaomi mi8 zbog poduže liste čekanja. Huawei sve više novca ulaže u promociju i češće možete u Beogradu naleteti na njihove nego na promocije Samsung uređaja. Uz to i podatak da je tekst o kineskim telefonima na našem portalu najčitaniji od svih od kad naš portal postoji i poseta tog teksta se meri u desetinama hiljada", kaže Miloš Petrović.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.