Prodaja pametnih telefona pala prvi put u historiji

3
I Apple i Samsung su izvijestili o padu prodaje u posljednjem kvartalu 2018. godine (Reuters)

Globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je u 2018. prvi godišnji pad ikada, izvještavaju mediji, dodajući da su dva najveća igrača u toj industriji, Apple i Samsung, pretrpjeli snažne udarce.

I Apple i Samsung su izvijestili o padu prodaje u posljednjem kvartalu 2018. godine, dok je Samsungov južnokorejski konkurent LG Electronics najavio manju operativnu dobit za čak 80 posto u istom periodu u odnosu na godini prije, prenosi Tanjug.

Prema preliminarnim prognozama konsultanatske kuće Canalis i Counterpoint Research, prodaja pametnih telefona u svijetu je opala lani za gotovo jedan posto, dok druga kompanija za istraživanje tržišta, IDC, procjenjuje da je taj pad još veći i da iznosi tri procenta.

Oporavak će zavisiti od Kine

Tome su najviše doprinijela kretanja na najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, u Kini, gdje prodaja bilježi pad skoro dvije godine.

Canalis procjenjuje da se kinesko tržište smanjilo za gotovo devet posto u 2018. godini, zbog usporavanja privrede, slabije valute i otegnutog trgovinskog spora sa SAD-om.

“Prošle godine je tržište bilo toliko loše da će biti lako da 2019. godina bude bolja”, rekao je Tom Kang, direktor istraživanja u Counterpointu.

“Izgledi za prvo polugodište su sumorni, ali u drugoj polovini godine možemo očekivati da će se situacija popraviti”, dodao je on.

Oporavak ovog tržišta u 2019. godini očekuju i u IDC-u, gdje predviđaju rast globalne prodaje za 2,6 posto.

Stopa globalnog oporavka tržišta pametnih telefona će, kaže analitičar Ryan Reith, zavisiti od Kine “više nego od bilo čega drugog”.

Analitičari se i dalje nadaju da će se kinesko tržište ponovo postepeno uzdići, budući da Washington i Peking pokušavaju postići sporazum o spornim trgovinskim pitanjima, ali za sada su “tmurni oblaci” još na horizontu.

‘Vrlo blagi rast u 2019. godini’

S obzirom na slabljenje kineskog tržišta smartfona, tržišni eksperti optimistične prognoze temelje na očekivanjima snažnijeg rasta tržišta u usponu, uključujući Indiju i Afriku, na kojima ukupno milijardu ljudi i dalje ne posjeduje pametni telefon.

“Ta tržišta će nastaviti rasti, povećavajući tako veličinu globalnog tržišta pametnih telefona”, kaže analitičar Canalisa Mo Jija, dodajući da će se svjetsko tržište vrlo vjerovatno vratiti “vrlo blagom rastu u 2019. godini”.

Ravnoteža snaga u industriji smartfona, prema procjenama, mogla se bi u 2019. godini dodatno pomjeriti u korist kineskih proizvođača, kao što su Xiaomi, Oppo i Vivo.

Sve tri pomenute kompanije su, kao i Huawei, povećale svoje tržišne udjele u 2018. godini, uslijed pada prodaje Applea i Samsunga.

Prema podacima IDC-a, na kraju trećeg tromjesečja 2018. godine udio Samsunga na svjetskom tržištu iznosio je 20,3 posto, dok je godinu ranije bio 22,1 posto.

Huawei pretekao Apple

Huawei je pretekao Apple i na kraju trećeg kvartala je držao 14,6 posto svjetskog tržišta, u odnosu na 10,4 procenta godinu ranije.

Apple je, s druge strane, imao udio od 13,2 posto, što je za 0,8 procentnih poena više nego godinu ranije, ali mu taj rast nije bio dovoljan da zadrži drugo mjesto u svijetu po prodaji pametnih telefona.

Udio Xiaomija je porastao na 9,5 posto, sa nivoa od 7,5 procenata, zabilježenog godinu ranije, dok je Oppo svoj dio tržišnog kolača povećao na 8,4 posto sa 8,1 posto iz 2017. godine.

Izvor: Agencije