Prodaja glasova na internetu za izbore za EP

Uoči izbora za Evropski parlament u Hrvatskoj pojavila se neobična internetska stranica koja korisnicima nudi prodaju vlastitih glasova za liste kandidata koje se takmiče na tim izborima.

Cijena jednog glasa kreće se od 13 eura naviše. Slanjem fotografije izbornog listića, kao dokaza da ste zaokružili određenog kandidata, tvrde na stranici, isplatiti će vam se traženi novac. Bila ovo šala ili ne, slučaj su nadležne institucije već prijavile Državnom odvjetništvu.

„Radije bi keš nego upaljač, olovku ili majicu?“, pitaju autori ove internetske stranice.

Ako je odgovor potvrdan, od birača se traži e-mail adresa, broj mobitela, te upis iznosa novca za koji ste voljni prodati svoj glas. Četiri dana kasnije, autori obećavaju uplatu na račun.

Za nevladinu udrugu GONG sumnje nema – riječ je o kupoprodaji glasova.

„Pravo glasa je zaštićeno Ustavom, dakle, svatko od nas ima pravo slobodno i samostalno odlučivati za koga glasovati i ne može nam nitko kupiti taj glas“, navodi Vanja Škorić, viša pravna savjetnica u GONG-u.

Anonimni autori

Autori stranice, koji su željeli ostati anonimni, kažu da nije riječ o kupovini glasova, jer su svjesni da je to kazneno djelo. Oni stvari vide na nešto drugačiji način.

„Obraćamo se prije svega generaciji koja je većinu vremena za kompjuterom u sobi. Njima je par stotina kuna dovoljan razlog da odu potpisati za koga god, jer je svima kristalno jasno da je potpuno nebitno tko ide u EU Parlament“, objašnjavaju.

Za članove Državnog izbornog povjerenstva ovo znači nedopustivu praksu. Slučaj su proslijedili Državnom odvjetništvu i kažu kako su do sada o sličnim nepravilnostima slušali samo glasine. Sad su uvjereni da je riječ o kršenju Kaznenog zakona.

„Ovo smo se prvi put susreli s takvom situacijom u kojoj smo mogli potkrijepiti, eto konkretno s domenom web stranice, gdje zaista stoji to što je navedeno u prigovoru GONG-a“, kaže Zdravka Čufar Šarić, potpredsjednica DIP-a.

Šala ili ne

No, nije isključeno ni da je riječ o šali što, za DIP, ne umanjuje grijeh, javlja novinarka Al Jazeere iz Zagreba Ana Mlinarić.

„A je li zaista riječ o šali utvrdit će policija i Državno odvjetništvo. Iako se još ne zna tko je autor stranice, informatički stručnjaci kažu, policija neće imati problema s pronalaskom odgovornih“, dodaje.

Jedan od njih smatra da u ovom slučaju zaštite privatnosti nema, te je uvjeren da policija može doći do autora i onih koji su na stranici ostavili svoje podatke.

„Postoji, znači, mogućnost da netko tko provali ili dobije nalog za pregled vaših baza podataka može vidjeti s kime ste komunicirali jer će tamo naći mail adrese, u ovom konkretnom slučaju brojeve mobitela, koji će naravno vrlo lako dovesti do onoga ko je osoba s kojoj ste komunicirali“, ističe Lucijan Carić, informatički stručnjak.

Bila ozbiljna ili ne, ova je internetska stranica naišla je na osudu mjerodavnih institucija. Istodobno, i na odobravanje  barem onih 212 osoba koje su trenutno voljne svoj glas zamijeniti za novac.

Izvor: Al Jazeera