Procjene: Prikupljeno više novca od troškova popravke Notre-Damea

Od kako je prošle sedmice požar uništio veliki dio katedrale, iz cijelog svijeta stižu donacije za njenu obnovu (EPA)

Donacije sakupljene za obnovu pariske katedrale Notre-Dame, prema prvim procjenama, daleko nadmašuju troškove popravke.

Od kako je prošle sedmice požar uništio dobar dio katedrale, iz cijelog svijeta stižu donacije za njenu obnovu, piše Tanjug.

Samo deset dana od kako su se krov i dio konstrukcije urušili u velikom požaru 15. aprila, ljudi iz cijelog svijeta, ali i milijarderi, obećali su da će dati najmanje 750 miliona eura.

Prema jednoj procjeni francuskih građevinskih ekonomista, donacije bi mogle daleko premašiti troškove obnove.

Neki kritičari smatraju da se novac mogao bolje potrošiti na drugom mjestu.

Ipak, oni koji prikupljaju novac i dalje pozivaju ljude da nastave s donacijama, a njihov argument je da se i dalje ne zna koliko je novca potrebno za obnovu.

Nema finansiranja novcem od osiguranja

“Ne možemo kazati ljudima da prestanu s donacijama ako i dalje ne znamo koliko će sve to koštati”, rekla je Laurence Levy iz Fondacije Naslijeđe, institucije koja se bavi zaštitom francuske kulturne baštine.

Sindikat građevinskih ekonomista u Francuskoj je procijenio da će radovi na popravci i restauraciji Notre-Damea koštati maksimalno 600 mliona eura, bez poreza.

“Troškovi će biti [najmanje] 300 miliona eura, najviše 600 miliona eura, ali nam trebaju dva ili tri mjeseca da bismo znali koliko će sve tačno koštati”, rekao je predsjednik sindikata Pascal Asselin.

S obzirom da je katedrala u vlasništvu države, popravka neće moći biti finansirana novcem od osiguranja.

Neke od relikvija i umjetnina u Notre-Dameu bile su osigurane, kao i radnici koji su radili na obnovi katedrale prije izbijanja požara.

Izvor: Agencije