Proces Ratku Mladiću: Rasprava o žalbama najranije idućeg proljeća

Odbrani je ostavljen rok da se do 22. jula izjasni da li Ratko Mladić želi da bude fizički prisutan u sudnici (EPA)

Usmena rasprava o žalbama u procesu protiv Ratka Mladića bit će održana najranije sljedećeg proljeća, proizlazi iz današnje rasprave o stanju u postupku pred međunarodnim sudom u Hagu, objavila je Beta.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala 22. studenog 2017. osudilo je Mladića (77) na doživotni zatvor.

Kriv za genocid u Srebrenici

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, sud je tada proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce od 1992. do 1995.

Na tu je presudu žalbu uložila obrana. Tužiteljstvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajuća sutkinja Prisca Matimba Nyambe kazala je danas da će obrana i optužba o terminu održavanja usmene rasprave biti obaviještene na vrijeme.

Također je kazala da strane u postupku dodatne informacije mogu očekivati prije sljedeće statusne konferencije, zakazane za 30. siječnja 2020.

Mladićev branitelj Branko Lukić zamolio je prizivno vijeće da zbog drugih obveza zastupnika obrane, termin usmene rasprave zakaže bar “tri-četiri mjeseca unaprijed, ako je moguće”.

Zdravstveno stanje nepoznato za javnost

O Mladićevu zdravstvenom stanju branitelj Lukić je prvi put govorio u dijelu rasprave zatvorenom za javnost.

Mladić se u sudnici pojavio u tamnom odijelu i bijeloj košulji s crvenom kravatom. Izgledao je bodro, ali u sudnici nije govorio, osim što je na pitanje sudija rekao da dobija prijevod.

Nyambe je tijekom današnje kratke rasprave kazala i da je razmjena pisanih argumenata okončana 29. studenog prošle godine.

U sljedećoj fazi postupka branitelji i tužitelji žalbe će usmeno obrazložiti pred prizivnim vijećem sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Osim predsjedateljice Nyambe iz Zambije, u tom su vijeću i sudije Aminatta Lois Runeni N’gum iz Gambije, Gberdao Gustave Kam iz Burkine Faso, Seymour Panton s Jamajke i Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande.

Mladić je u pritvoru u Scheveningenu od 31. svibnja 2011. Prvu optužnicu protiv Mladića Haški tribunal podigao je u studenome 1995.

Izvor: Agencije