Probni protest aktivista Samoopredjeljenja

To je drugi probni protest u vrijeme pandemije korona virusa otkad je pala vlada Albina Kurtija (Pokret Samoopredjeljenje / Facebook)

Više od 2.000 građana danas se okupilo na centralnim trgovima Prištine, ispred zgrada Vlade i Skupštine, noseći maske i održavajući fizički razmak zbog korona virusa, kako bi održali probni protest u znak podrške Pokretu Samoopredjeljenje.

Probni protest održan je dan prije očekivane odluke Ustavnog suda Kosova, koji na zahtjev Samoopredjeljenja odlučuje o ustavnosti dekreta predsjednika Hashima Thacija kojim je za mandatara za sastav vlade imenovan Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova (LDK), drugoplasirane stranke na posljednjim izborima.

Probni protest počeo je uzvicima “Želimo izbore”, “Albin Kurti”, “Samoopredjeljenje” i “Izbori da, lopovi ne”, prenosi Anadolija.

Također je postavljen plakat na kojem je velikim slovima pisalo “Izbori”.

Tokom jednosatnog performansa u jednom trenutku okupljene je s terase zgrade Vlade pozdravio vršilac dužnosti premijera i čelnik Samoopredjeljenja Albin Kurti dok su okupljeni uzvikivali njegovo ime.

To je drugi probni protest u vrijeme pandemije korona virusa otkad je pala vlada Albina Kurtija.

Prvi je održan s petstotinjak ljudi na istom mjestu prije desetak dana, ali s mnogo kraćim zadržavanjem građana.

Ispitivanje ustavnosti odluke o Hotiju

Nakon parlamentarnih izbora 6. oktobra prošle godine pobjedničke stranke Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova sklopile su koalicijski sporazum po kojem je čelnik Samoopredjeljenja Albin Kurti 3. februara izabran za premijera.

Međutim, već 25. marta Vlada je nakon problema u koalicijskim odnosima oborena u parlamentu na zahtjev Demokratskog saveza Kosova.

Probni protest počeo je uzvicima 'Želimo izbore', 'Albin Kurti', 'Samoopredjeljenje' i 'Izbori da, lopovi ne'

Mjesec nakon rušenja vlade predsjednik Thaci imenovao je Hotija mandatarom nakon što od Samoopredjeljenja nije dobio ime njihovog novog kandidata, a potom je Samoopredjeljenje od Ustavnog suda zatražilo da bude ispitana ustavnost te odluke.

Ustavni sud Kosova potom je 1. maja donio odluku da privremeno, do 29. maja 2020, suspendira Thacijev dekret.

Pokret Samoopredjeljenje nakon rušenja vlade izjasnio se za održavanje novih izbora kada situacija stvorena pandemijom to bude dozvolila.

Izvor: Agencije