Oglasi

Problemi razvoja indonežanske ekonomije

Analitičari smatraju da se "bumu" bliži kraj jer loša infrastruktura, korupcija i politika staju na put razvoju.

Indonežanska ekonomija stoji uz bok onima sa najbržim rastom. Neki smatraju da bi ova država trebala postati članica prestižnog kluba BRIC, koji čine Brazil, Rusija, Indija i Kina.

Indonežanske vlasti očekuju da će njihova država i dalje biti raj za investitore.

S druge strane, analitičari smatraju da se "bumu" bliži kraj, jer loša infrastruktura, korupcija i politika staju na put razvoju.

Politici ekonomskog razvoja često ništa nije sveto. U Džakarti se grade ceste, na štetu lokalnog groblja koje će se morati preseliti.

„Protivimo se planovima Vlade da maknu grobove. Naši preci se ne slažu s Vladinim prijedlogom da se grobovi presele na drugo mjesto, jer je predaleko“, kazao je Yaman, stanovnik dijela glavnog grada Indonezije gdje se nalazi ovo groblje.

Strukturne promjene

Nakon Kine, privreda Indonezije ima najbrži rast, a da se tako nastavi, potrebno je dobro povezati državu. Zbog ovakvih svađa, radovi nerijetko idu sporo.

Indonezija je privlačna i stranim investitorima, ali je ulaganje još nesigurno zbog korupcije, pravnih nesigurnosti i problema pri kupovini zemlje. Najviše razmjene Indonezija ima s Kinom i uspješno odgovara potrebi za ugljem, palminim uljem i gumom.

„Vjerujemo u puni potencijal indonezijskog rasta bruto društvenog proizvoda (BDP), koji može ići preko sedam posto. Ali za to je potrebno mnogo strukturnih promjena, odnosno ekonomskih reformi, da se poboljša investicijska klima, potrebno je ubrzanje razvoja infrastrukture, gradnje cesta i luka“, kaže ekonomski analitičar Fauzi Ichsan.

Novi zakon predviđa da se za infrastrukturne projekte, dogovor između stanovništva i gradskih vlasti mora postići unutar tri mjeseca. Regulativa će se odnositi na radove koji nisu započeli prije 2014. godine.

Luka, simbol rasta

Luka u Džakarti simbol je rasta cijele države.

„Ne možemo čekati još 15 godina da dobijemo novu luku. S ovakvim rastom, luka nam treba još danas. Ali, to ne znači da želimo spriječiti izgradnju nove luke, to znači da razvijamo sadašnju, ali u međuvremenu, moramo započeti s pripremama, tako da se nova luka izgradi u narednih 15 godina“, smatra Richard Lino iz Uprave luke.

Od 2009. promet luke raste 25 posto godišnje, zbog čega se kapaciteti luke trebati udvostručiti. Prije dva mjeseca počeli su radovi vrijedni skoro 3,4 milijarde eura.

Izvor: Agencije