Problemi New Yorka s novim oblikom reciklaže

Od kašika proizvedenih od kukuruznog škroba, do materijala za pakovanje napravljenog od gljiva, industrija biorazgradivih proizvoda cvjeta.

No, iako se većina kupaca opredjeljuje za ekološki neškodljive proizvode, mnoge države se još bore sa uvođenjem novog oblika reciklaže.

Jedna fabrika u predgrađu New Yorka, koju je posjetila novinarka Al Jazeere Kristen Saloomey, proizvodi ekološki prihvatljiva pakovanja.

Eben Bayer je suosnivač Ecovativa i jedan od mnogih preduzetnika koji prate novi trend. Postolja za kompjuterske monitore koja se prave u ovoj fabrici su napravljena od gljiva koje se miješaju sa poljoprivrednim otpadom kako bi se formirala masa laka za oblikovanje.

„Glavna je snaga naše tehnologije, za razliku od plastike, to što ovi proizvodi mogu biti bačeni u okean, odloženi u vaše dvorište, ili ih se može iskoristiti za nešto drugo. Potpuno su kompatibilni sa životom na planeti“, navodi Bayer.

Postoje, ipak i loše strane posla. Dok biorazgradivi materijali dobijaju na popularnosti, ne prati ih izgradnja adekvatnih deponija u Sjedinjenim Američkih Državama, poput postojeće u New Yorku, navodi Saloomey.

Zbog toga odlaganje organskog materijala može biti štetno jer se tako oslobađa emisija štetnih gasova, poput metana.

„Recikliranje papira i plastike sasvim je uobičajeno u SAD-u, ali malo zajednica izdvaja organski materijal koji čini trećinu ukupnog otpada“, dodaje novinarka Al Jazeere.

Pilot program

Sanitacijski odjel New Yorka pokreće pilot program prikupljanja organskog otpada u pojedinim dijelovima grada.

„Sjajno je što su ovi proizvodi trenutno na tržištu. No, potrebno je da ljudi koji upravljaju odlaganjem otpada u lokalnim zajednicama organske nusprodukte ne bacaju na deponije“, ističe Ron Gonen iz njujorškog Odjela za sanitaciju.

Bez obzira na to, kompjuterska kompanija Dell investira u Ecovative i ostale biorazgradive proizvode.

„Iskreno, naši kupci to zahtijevaju od nas. Moramo odgovoriti na njihove želje“, ističe Trisa Thompson iz Della.

Isto tako, Ecovative i njegove mušterije očekuju da će ih u poduhvatu pratiti i američki sistem odlaganja otpada.

Izvor: Al Jazeera