Problemi hiljade djevojčica u Pakistanu

Nedavni napad na Malalu Yousafzai, pakistansku učenicu koju su talibani pokušali ubiti zbog kampanje za obrazovanje djevojčica, skrenuo je pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju hiljade djevojčica u Pakistanu.

Većina njih uopće nije upisana u škole. Naš dopisnik Imtiaz Tyab posjetio je školu u Lahoreu koja to pokušava promijeniti.

Gradivo nije lako… A očekivanja su velika. Djevojke su odlučne i žele da uče.

Besplatno obrazovanje

Pohađaju školu u Lahoreu koju vodi Fondacija Aabroo, neprofitna organizacija koja pruža pomoć nekim od najsiromašnijih porodica u Pakistanu i pomaže mladima da se obrazuju.

Robina Shaqeel, osnivačica Fondacije Aabroo, objašnjava: “Omogućujemo im da se besplatno obrazuju, od jaslica do srednje škole. Potpuno je besplatno, ne naplaćujemo im ni novčića.”

Aabroo na urdu jeziku znači “čast” i mnogi učenici zaista smatraju čašću to što su dobili ovu priliku.

Fondaciju je, prije jedanaest godina, osnovala domaćica Robina Shaqeel. Počela je podučavanjem djece kućnih pomoćnica na trijemu svoje kuće. Sada Fondacija školuje više od 25.000 djece na devet lokacija širom Pakistana.

“Inicijative poduzete ovdje ne samo da su impresivne, nego i veoma značajne. Prema novim podacima Ujedinjenih naroda i Vlade, osnovno obrazovanje u zemlji je, iskreno, bijedno. Manje od polovine djece ide u školu, a kad je riječ o djevojčicama, 70 posto ih nikad nije ni vidjelo unutrašnjost učionice”, izvještava Imtiaz Tyab iz Lahoera. 

Početkom mjeseca, Pakistan se udružio sa  UN-om i pokrenuo inicijativu čiji je cilj da sve djevojčice školskog uzrasta do 2015. krenu u školu.

Fond je nazvan po Malali Yousefzai, 15-godišnjakinji  koju su u oktobru teško ranili talibani zbog zagovaranja prava djevojčica na obrazovanje.

Obećanje Vlade

Predsjednik Asif Ali Zardari najavio je da će Vlada donirati prvih 7,5 miliona eura novom fondu.

Ali Robina Shaqeel, čija je životna misija da omogući obrazovanje onima koje Vlada ignoriše ili zaboravlja, ne vjeruje da će sve male Pakistanke biti upisane u školu u roku od samo dvije godine.

“Veoma je teško. To je nemoguće. I sami znate da Vlada puno toga obećava, ali da nijedno obećanje nije ispunila”, kaže ona. 

Dok Robina ne vjeruje pakistanskoj Vladi, mnogi njeni zemljaci iskreno vjeruju njoj i Fondaciji Aabroo.

Izvor: Al Jazeera