Problem migranata podijelio Tajlanđane

Hiljade migranata već sedmicama plutaju u čamcima Andamanskim morem. Malezija i Indonezija pristale su im pružiti privremeno utočište, ali Tajland nije. Ovaj problem podijelio je Tajlanđane

Stav međunarodne zajednice je jasan: Dopustite ovim ljudima da se iskrcaju na sigurno. Malezija i Indonezija pružit će privremeno utočište Rohinjama iz Mijanmara i migrantima iz Bangladeša.

No, Tajland je odlučio da im neće otvoriti vrata, barem ne za sada. Vlada ove države poručuje da će nastaviti pružati humanitarnu pomoć migrantima u čamcima, ali za nešto više – potrebna je promjena zakona o imigraciji.

Ako se migranti iskrcaju, bit će pritvoreni dok se ne utvrdi status svakog pojedinca – je li izbjeglica ili je napustio svoju zemlju iz ekonomskih razloga. Ako napuste centar u potrazi za poslom, bit će poslani natrag.

„Kad smo im objasnili svoje zakone, većina je rekla kako za sada žele da ih opskrbimo hranom i vodom. Ne žele doći na Tajland i završiti u pritvoru. Govore da žele ići dalje, u druge zemlje. Ne možemo nikoga prisiliti da se iskrca“, kaže glasnogovornik tajlandske Vlade, Sunsern Kaewkamnerd.

Kampanja na društvenim mrežama

Ribar Sawang Panpring cijeli život je proveo u selu Ga Baeng i nikada nije sreo nekog Rohinju.

“Nisu učinili ništa loše. Ne pomoći im – isto je kao ubiti ih. Dolaze ovamo kako bismo im pomogli. Moramo to učiniti”, govori on.

Kaže da bi im sam pomogao, ali da njegova porodica nema novca, iz Ga Baenga javlja novinar Al Jazeere, Scott Heidler.

“U selu nedaleko od baze tajlandske mornarice, uključene u operacije spašavanja migranata, većina smatra da bi vlasti trebale učiniti više. Ali, u drugim dijelovima Tajlanda, sve su glasniji oni sa suprotnim stajalištem”, dodaje Heidler.

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja da se Rohinjama ne dopusti dolazak na Tajland.

Na Facebooku je osnovana grupa po imenu “Nećemo dopustiti Rohinjama da dođu u našu zemlju”, a priključile su joj se hiljade osoba. Također, ljudi se pozivaju da promijene profilnu sliku u onu na kojoj piše “Većina Tajlanđana ne želi Rohinje u svojoj zemlji”.

Kriza ulazi u novu fazu, a tajlandske vlasti sada pred sobom imaju novi problem – sve jače neslaganje vlastitog naroda u vezi s tim koliku odgovornost imaju prema migrantima.

Izvor: Al Jazeera