Prljavo kazalište nakon 25 godina u Beogradu

Poslije skoro trodecenijske pauze, popularna zagrebačka grupa Prljavo kazalište u subotu navečer ponovno nastupa u Beogradu.

Interesovanje za koncert je veliko, kao i mjere sigurnosti oko beogradske Arene. Proteklih dana su se pojavile uvredljive poruke koje su pratile najavu koncerta hrvatskog benda.

Kako iz Beograda javlja reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, kultni „Prljavci” su opet u gradu u kojem su nekad zajedno gradili karijeru, 26 godina stariji, pred nekom novom i uglavnom mlađom publikom.

Pomiješani osjećaji

Koncert će upotpuniti i nekad veoma popularni pjevač benda iz njegove prve faze – Davorin Bogović.

Suočeni su sa izmijenjenim okolnostima i, kako kažu, pomiješanim osjećajima.  

„Danas su Slovenija, Bosna, Makedonija… druge države. Mi dolazimo naprosto u jednoj drugoj poziciji u kojoj smo, na neki način, gosti. Mi to moramo poštivati. I to je taj pomiješani osjećaj”, kaže gitarista i kompozitor Jasenko Houra.

Tridesetpetogodišnja karijera benda donijela je 14 studijskih i šest koncertnih albuma, te veliki broj hitova.

Izbor set liste za beogradski koncert bio je poseban izazov, jer, kako kažu , uz promociju novog albuma nemoguće je zaobići popularne  hitove „Crno-bijeli svijet”, „Mi plešemo”, „Heroj ulice”, „Ne zovi mama doktora”, „Sve je lako kad si mlad”…

„Niti svi moji favoriti ne mogu proći da se odsviraju. Neke pjesme koje sam ja predlagao za ovu turneju, a kamoli onda da ima nezadovoljne publike koja baca papiriće sa nazivima pjesama. Pa mi, ipak, pokušavamo.Tridesetpet godina, moraćete priznati i u svjetskim okvirima je respektabilna brojka”, kaže pjevač Mladen Bodalec.

‘Ruka ruci’

Ni ovaj dolazak zvijezda iz regije, međutim, nije prošao bez nacionalističkih osećanja, prijetećih poruka  i podsjećanja na ratne devedesete. Taj problem “Prljavci” prepuštaju policiji, a u njihovom fokusu isključivo je susret s publikom.

„Ja to prolazim od osamnaeste godine. Meni tuđih uvreda i nekavih stvari ne nedostaje u životu. Ja sam potpuno pomiren s tim da radim javni posao i da ću doživjeti svašta u životu”, kaže Houra.

„Sve te događaje koji su se u bližoj povijesti događali, svako je doživio na svoj način. Politika određuje neke okvire u kojima se trebamo kretati, a svako individualno i po nekom svom habitusu i odgoju će odlučiti sa svojom savješću šta i kako će to doživljavati. Ali u svakom slučaju – mir do neba”, dodaje Bodalec.

Kako kaže Houra, „ ja sam ti čovjek da malo posijem nekakve snove, a ko će ih požnjeti jednog dana… Ja mislim da je vrijeme – ruka ruci – i da je stvarno jedna lijepa gesta da u krajnjem slučaju funkcioniramo”.

Izvor: Al Jazeera