Prlić ispunjava kriterije za uvjetno puštanje na slobodu

Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, u sklopu zajedničkog zločinačkog poduhvata (AP)

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MICT) potvrdio je da su ih vlasti Velike Britanije izvijestile kako bivši premijer nekadašnje samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosna Jadranko Prlić, osuđen za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, od utorka ispunjava uvjete za privremeno puštanje na slobodu, nakon izdržane polovine kazne.

Još u novembru prošle godine britanske vlasti zadužene za zatvore i uslovni otpust obavijestile su MICT o tome da Prlić 18. februara 2020. godine navršava pola izrečene kazne, čime se, prema zakonodavstvu Velike Britanije, stiču uvjeti za privremeni otpust, prenosi Hina.

Osuđen na 25 godina zatvora

Prlić je pravomoćmo osuđen na 25 godina zatvora, u sklopu zajedničkog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio etničko čišćenje dijela teritorije Bosne i Hercegovine pod kontrolom bh. Hrvata i njegovo pripojenje Hrvatskoj.

U pismu britanskih vlasti, koje je dostavljeno javnosti, navodi se kako konačnu odluku treba donijeti predsjedavajući Mehanizma Carmel Agius, koji je bio na čelu drugostepenog vijeća koje je 2017. godine Prlića i ostale osudilo na višegodišnje zatvorske kazne.

“Sporazumi o puštanju Velike Britanije u ovom slučaju nisu primjenjivi i puštanje Prlića je isključiva stvar predsjednika suda. Bili bismo vam zahvalni ako biste naveli kada gospodin Prlić može očekivati puštanje na slobodu”, piše u pismu britanskih zatvorskih vlasti.

Iz MICT-a, međutim, nisu izvijestili jesu li odlučivali ili donijeli odluku po ovome zahtjevu.

Od prošle godine Prlić kaznu zatvora služi na britanskom otoku Wight, a prethodno je bio u pritvoru Haškog suda.

Presuda šesterici čelnika bh. Hrvata

Haški sud je u novembru 2017. godine osudio Prlića na 25 godina zatvora, zajedno s petericom drugih visokih zvaničnika samoproglašene paratvorevine.

Nekadašnjem ministru odbrane samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosna Bruni Stojiću te generalima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću izrečene su pravomoćne zatvorske kazne u trajanju od 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju od 16 godina izrečena je bivšem šefu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosna za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Izvor: Agencije