Prizren: Protest zbog pogibije djevojčice

Nekoliko stotina građana odazvalo se u srijedu pozivu nevladinih organizacija na protest, na kojem su zahtijevali ostavku gradonačelnika Prizrena i dva ministra Vlade Kosova.

Protest je uslijedio nakon prošlosedmične nesreće, kada je život izgubila trogodišnja djevojčica, nakon što se na nju srušio zid jedne stare kuće u povijesnom dijelu Prizrena. Građani zahtijevaju krivičnu odgovornost od nadležnih, koji nisu preduzeli mjere da se spriječi nesreća, a Tužilaštvo Kosova je pokrenulo istragu.

Do prošle sedmice u staroj kući živjela je trogodišnja Xhenete Gashi, zajedno s majkom i bratom. Dok su se nalazili na trotoaru ispred kuće, na njih se srušio zid susjedne stare kuće. Komšije kažu da su pokušali pomoći, ali za Xhenetu je već bilo kasno.

“Čuo sam buku, istrčao sam da vidim šta se desilo i vidio sam veliku prašinu, a onda i da se na porodicu koja se nalazila na trotoaru srušio dio kuće. Na devojčicu je pao krov. Njena majka i ja smo je pokušali vratiti u život, ali je već izgubila svest, bila je u šoku i nije reagirala”, kaže Nue Spaqi.

Degradacija kulturnog naslijeđa

Nakon incidenta su općinske vlasti preduzele mjere da se slične nesreće ne ponove, ali građani se pitaju zašto te mjere nisu preduzete prije.

“Civilno društvo je redovno reagiralo na degradaciju kulturnog naslijeđa u historijskom centu Prizrena. Mediji su stalno izvještavali o ovoj degradaciji, same institucije su ustanovile degradaciju kulturnog naslijeđa, a posebno u ulici gdje se prošle sedmice desila tragedija. I pored svih upozorenja o opasnosti koje predstavljaju ove kuće za život građana, nije preduzeta nijedna mjera sve do trenutka kada se desila tragedija”, kaže Hajrulla Ceku iz nevladine organizacije Ec Ma Ndryshe.

Učesnici protesta zahtijevaju ostavku gradonačelnika Prizrena, ministra kulture i ministra prostornog planiranja Kosova, kao i krivični progon svih koji su odgovorni za tragediju koja je izazvana nepravovremenom reakcijom. 

“Svako od nas bi mogao postati žrtva neodgovornih političara Prizrena i Prištine, jer svi mi građani Prizrena prođemo tom ulicom”, upozorava Ismet Kryeziu sa Kosovskog instituta za demokratiju.

Dužnosnici općine Prizren izrazili su žaljenje zbog nesreće, ali kažu da gradonačelnik ne namjerava dati ostavku, izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. U kući su, tvrde, bili bespravno i upozoravali su porodicu da mora napustiti kuću.

“Ova porodica nije uzela u obzir naredbu općine da napusti tu kuću, došlo je do nesreće i mi smo izrazili žaljenje, a porodici smo nudili građevinski materijal za izgradnju novog objekta”, rekao je Ymer Berisha, savjetnik gradonačelnika Prizrena.

Majka želi samo pravdu

Tu ponudu odbija Lirije Gashi, majka djevojčice Xhenete, koja, kaže, zahtijeva pravdu.

“Dvije sedmice prije nesreće došli su neki ljudi iz općine. Makli su prepreke koje sam sama postavila, kako bi čuvale djecu da se ne približe toj sada srušenoj kući. Molila sam ih da ne miču tu drvenu prepreku, jer sam se bojala za sigurnost djece. Rekli su mi da ušutim i vrijeđali me. Zato ne prihvatam pomoć općine, već zahtijevam da se ta osoba kazni zatvorom”, kaže.

Kosovski ministar kulture Kujtim Shala nije reagirao nakon poziva građana na ostavku. Također, prozvani ministar prostornog planiranja Ferid Agani kaže da ministarstvo koje on predvodi nije nadležno za održavanje tih objekata. Nezadovoljni građani su najavili nastavak protesta.

Izvor: Al Jazeera