Privremeno obustavljeno poništenje diplome šefu OSA-e

Osman Mehmedagić
Mehmedagiću u novembru istječe mandat na čelu OSA-e (NAP)

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo bh. entiteta Republika Srpska privremeno je zaustavilo poništenje visokoškolske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića dok ne preispita odluku obrazovne inspekcije, koja je pronašla veliki broj nepravilnosti povodom polaganja i priznavanja ispita.

Kako su izvijestili iz obrazovne inspekcije RS-a, žalbu na poništenje Mehmedagićeve diplome uputio je rektor Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci Radovan Klincov.

“Žalbu je prvostepeno tijelo dostavilo Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo. Na osnovu dostavljene molbe dopušteno je odgađanje rješenja obrazovnog inspektora do okončanja postupka po žalbi koji se vodi pred nadležnim drugostepenskim tijelom”, naveli su iz obrazovne inspekcije RS-a.

Mehmedagić je dvogodišnji studij koji je okončao u Sarajevu nastavio na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci.

Dodikova najava

Obrazovna inspekcija utvrdila je da su mu ranije položene ispite priznali profesori koji nisu bili za to imenovani.

Utvrđeno je i da je polagao ispite koji su mu bili priznati, da ne postoji 14 prijava za polaganje ispita, kao i da inspektorima nisu predočeni zapisnici o polaganju više ispita.

Iz OSA-e su objasnili da poništavanje diplome direktora te agencije predstavlja novi “nasrtaj na Agenciju i direktora Osmana Mehmedagića”.

Provjeru diploma zvaničnika na čelu državnih institucija pokrenulo je početkom godine državno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Mehmedagiću će u novembru ove godine isteći mandat na čelu OSA-e, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika najavio je da mu neće odobriti novi mandat.

Mehmedagić je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio tjelohranitelj prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Izvor: Agencije