Privremeno obustavljena zabrana TikToka u SAD-u

Trumpova administacija tvrdi da podaci o korisnicima TikToka u Americi potencijalno mogu završiti u rukama kineskih vlasti (EPA)

Odlukom jednog federalnog suda u SAD-u, privremeno je obustavljeno stupanje na snagu zabrane koju je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela za mobilnu komunikacionu aplikaciju TikTok, koja je u vlasništvu jedne kineske kompanije, prenosi Tanjug.

Kako izvještava CNN, ovakva odluka suda, donijeta samo nekoliko sati prije nego što je zabrana trebalo da stupi na snagu, predstavlja pobjedu za TikTok, čiji su pravni zastupnici podnijeli žalbu povodom zabrane zbog, kako su naveli, njene neustavnosti i kršenja procedure.

Podaci ostaju u SAD-u

Kako je na jučerašnjem vanrednom saslušanju rekao jedan od zastupnika, zabrana bi predstavljala neuobičajen postupak upravo u vrijeme kada je potreba za slobodnom, otvorenom i pristupačnom komunikacijom u SAD-u u svom zenitu pred novembarske predsjedničke izbore.

Sa druge strane, advokati koji u ovom sporu predstavljaju državu istakli su da činjenica da je vlasnik TikToka kineska kompanija pretstavlja “neposrednu prijetnju” po nacionalnu sigurnost SAD-a, budući da Trumpova administacija tvrdi da podaci o korisnicima Tik Toka u Americi potencijalno mogu završiti u rukama kineskih vlasti.

TikTok, međutim, negira tu mogućnost i ističe da ti podaci ostaju u SAD-u, a da se njihove rezervne kopije čuvaju u Singapuru.

Izvor: Agencije