Privremeni rezultati: Erdoganu 51,79 posto glasova

Prema privremenim rezultatima predsjedničkih izbora održanih u Turskoj u nedjelju, predsjednički kandidat i aktuelni premijer Recep Tayyip Erdogan osvojio je 51,79 posto glasova birača, prenosi agencija Anadolija.

Visoka izborna komisija (YSK) Turske objavila je da su Erdoganovi protivkandidati Ekmeleddin Ihsanoglu i Selahattin Demirtas osvojili 38,44, odnosno 9,76 posto glasova.

Prema privremenim podacima YSK-a, izlaznost na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u Turskoj iznosila je 74,12 posto.

Ranije je Erdogan sazvao je vodstvo svoje stranke, vladajuće AKP, kako bi dala prijedlog i imenovala njegovog nasljednika na čelu Vlade, prenose agencije.

Onaj tko bude došao na premijersku poziciju obnašat će tu dužnost samo do iduće godine, kada će biti održani parlamentarni izbori, a mnogi vjeruju da će Erdogan imenovati popustljivog premijera, te zadržati stvarnu vlast za sebe. 

Visoko izborno povjerenstvo Republike Turske u međuvremenu je priopćilo kako će konačni rezultati predsjedničkih izbora biti objavljeni u petak, 15. kolovoza.

Prema Ustavu Turske i Izbornom zakonu, aktualni predsjednik će obnašati dužnost sve dok novoizabrani predsjednik ne stupi na novu dužnost.

Privremeni rezultati predsjedničkih izbora trebaju biti objavljeni danas, nakon čega slijedi rok za žalbe na eventualne neregularnosti i nepravilnosti tokom održavanja izbornog procesa.

‘Pobijedila je napredna Turska’

U svojem pobjedničkom obraćanju nakon objavljivanja prvih, neslužbenih izbornih rezultata, Erdogan je poručio kako na izborima „nije pobijedio samo Erdogan, nego je ponovno pobijedila volja naroda i demokracija“.

„Pobijedili su oni koji me cijene i oni koji me ne cijene. Pobijedila je nova, liderska, napredna Turska, ali ne samo Turska – pobijedili su Kabul, Bejrut, Sarajevo i Skoplje, pobijedili su Damask, Ramallah, Gaza i Jerusalem“, poručio je Erdogan, dodajući kako su pobijedili svi prijatelji njegovog naroda diljem svijeta.

Izborni rezultat je okarakterizirao novim početkom, zatvaranjem vrata jednom razdoblju i otvaranjem vrata novom dobu.

„Turska je još jača, bliže je svojim ciljevima. Imali smo dosad devet izbora, pobijedili na svih devet. Svaki put smo dobivali sve veću i veću podršku. Nakon svakih izbora imao sam ovakve govore, govore s balkona. Uvijek sam govorio riječima srca i savjesti. Znate da sam tokom 12 godina stajao iza svojih riječi i sada vam govorim iz srca: nitko nije poražen na izborima, nijedan građanin Turske, nitko od 70 milijuna građana. Očekujem i opoziciju koja će biti u ravni s novom Turskom, jer nije ni opozicija poražena na izborima“, rekao je Erdogan, pozivajući sve da „stare razmirice ostave iza sebe“.

Govoreći o političkom radu „rame uz rame s građanima“ Erdogan je rekao da se „nikad nitko ne smije oholiti, nego uvijek biti svjestan svoje odgovornosti“, a onima koji ga nazivaju previše autoritativnim da preispitaju svoju savjest.

Kritike iz OSCE-a

Članovi promatračke misije OSCE-a objavili su kako je Erdogan „na nepošten način koristio državne resurse tijekom svoje predsjedničke kampanje, među kojima su i pristrani medijski napisi u njegovu korist“.

„Državni resursi premijeru su omogućili da bude u prednosti“, rekla je švedska članica parlamenta i pripadnica OSCE-ove promatračke misije u Turskoj Asa Lindestam.

„Bilo je jasno da jedan kandidat – turski premijer – dominira u medijskim napisima, a to je gotovo sigurno išlo njemu u korist“, rekao je litavski parlamentarac Aleknaite Abramkiene.

Promatrači su zabilježili i pozitivne pomake, među kojima je i kampanja koja se vodila, osim na turskom, na kurdskom jeziku.

Bez drugog kruga

Prema neslužbenim rezultatima izbora, dosadašnji premijer Recep Tayyip Erdogan izabran je za dvanaestog predsjednika Republike Turske, a povjerenje mu je dalo 51,96 posto birača.

Predsjednik Visokog izbornog povjerenstva Turske Sadi Guven potvrdio je, u međuvremenu, kako je Erdogan, prema preliminarnim rezultatima, osvojio većinski broj glasova na predsjedničkim izborima.

„Prema prvim rezultatima, jasno je da je Recep Tayyip Erdogan osvojio neophodni većinski broj glasova, zbog čega je Visoko izborno vijeće donijelo odluku da ne priprema glasačke listiće za drugi krug predsjedničkih izbora, te obustavi pripreme za drugi krug glasanja u dijaspori“, potvrdio je Guven.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso čestitali su Erdoganu na izbornoj pobjedi.

Podsjećajući na to kako je Turska jedan od ključnih partnera Europskoj uniji i zemlja kandidatkinja koja pregovara za pristup toj asocijaciji, navode kako je ta zemlja veoma važan trgovinski partner, te saveznik u vanjskoj politici, zbog čega se „raduju nastavku suradnje“.

„Kao što ste i sami podvukli, vjerujemo da ćete zadržati pomirujuću ulogu koju vaša pozicija uključuje u težnji da objedinite obzire svih zajednica, uvjerenja, senzibiliteta, mišljenja i životnih stilova u turskom društvu“, poručili su Van Rompuy i Barroso.

Kao ključne zadatke koji se postavljaju pred Erdogana na novoj dužnosti naveli su rješavanje kurdskog pitanja, pri čemu je „već učinio bitne napore“, te nastavak podrške postizanju sporazuma na Cipru.

Svjetski mediji: Pobijedio favorit

Predsjednički izbori u Turskoj zauzeli su mjesto i u vodećim svjetskim medijima, pa njemački Spiegel u svojem online izdanju prenosi kako se „Turska odlučila za snažnog čovjeka“, dok Bild navodi kako je „izbore osvojio favorit“.

„U Turskoj, koja je zarobljena između kriza u Iraku, Siriji i Ukrajini i koja je važan saveznik Zapada, tko god bude izabran za predsjednika bit će na važnoj geopolitičkoj poziciji“, prokomentirao je reporter BBC-ja.

The Guardian ocjenjuje kako će pobjeda Erdogana još više učvrstiti njegovu dominaciju Turskom.

Novinska agencija AFP napisala je kako pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima nije iznenađujuća, te da i pored svih kritika on nije izgubio svoju popularnost.

Buran politički život

Recep Tayyip Erdogan je svoj burni, ali iznimno bogati politički život počeo prije 22 godine, kada je izabran za predsjednika Asocijacije mladih Nacionalne partije blagostanja, a u bogatoj dužnosničkoj karijeri prošao je put od gradonačelnika Istanbula do premijera i predsjednika Turske, prenosi Anadolija.

Na raznim dužnostima u Nacionalnoj partiji blagostanja bio je do 1980. godine, kad je ta stranka, nakon vojnog udara 12. rujna, bila zabranjena, a Erdogan se posvetio radu u privatnom sektoru na visokim menadžerskim pozicijama.

Ponovno se vraća u politiku 1983. godine, kada je osnovana Partija pravde i blagostanja, te iduće godine postaje načelnik općine Beyoglu, a 11 godina kasnije, nakon lokalnih izbora, postaje i gradonačelnik Istanbula.

Zbog recitiranja pjesme turskog nacionaliste Ziye Gokalpa na skupu u Siirtu, u prosincu 1997. godine, izveden je pred sud i kažnjen zatvorskom kaznom.

Osuđen je na godinu dana zatvora i novčanu kaznu zbog „vjerske i rasne razlike prema narodu i otvorenog poticanja na mržnju i netrpeljivost“, no zatvorska kazna mu je kasnije smanjena na četiri mjeseca, koje je Erdogan i odslužio.

Zbog svega je morao odstupiti s dužnosti gradonačelnika Istanbula, a nakon odsluženja zatvorske kazne, u kolovozu 2001. godine, osnovao je Partiju pravde i razvoja (AKP), u kojoj je izabran za predsjednika.

Već na općim izborima iduće godine AKP je, predvođen Erdoganom, bio prvi s osvojenih 34,6 posto glasova. Uskoro ulazi u Parlament Turske, a 15. ožujka 2003. godine preuzeo je poziciju premijera.

Erdoganova stranka je na izborima 2007. godine i pet godina kasnije ponovno pobijedila, a Erdogan je oba puta ostao na premijerskoj poziciji. AKP je u međuvremenu tri puta pobijedio na lokalnim izborima.

Izvor: Al Jazeera i agencije