Privremeni dogovor Zapada i Irana

Svjetske sile i Iran postigli su privremeni sporazum oko olakšavanja sankcija za Islamsku republiku, između mnogih spornih pitanja u dugoročnom nuklearnom sporazumu za koji se pregovarači nadaju da će biti dogovoren u narednih nekoliko dana, potvrdile su diplomate za agenciju Associated Press.

Aneks koji su sačinili eksperti, jedan od pet koji će činiti kompletni sporazum, daje obrise koje će američke i međunarodne sankcije biti podignute i koliko brzo, prenosi agencija Beta.

Diplomate su rekle da će viši zvaničnici sedam zemalja koje učestvuju u pregovorima, što podrazumijeva američkog državnog sekretara Johna Kerryja i iranskog ministra vanjskih poslova Javida Zarifa, potpisati kompletan paket dokumenata.

Ipak, ovaj sporazum ukazuje na to da su se strane u pregovorima približile sveopćem dogovoru koji bi uspostavio deceniju restrikcija na iranski nuklearni program u zamjenu za desetine milijardi dolara ekonomske pomoći za Iran.

Strahovanja Zapada

Zvaničnici opisuju skidanje sankcija kao najtrnovitije neslaganje između Irana i SAD-a, što je dovelo do međunarodnog pritiska usmjerenog na iransku ekonomiju.

SAD i većina svijeta strahuju od iranskog obogaćivanja urana i pratećih aktivnosti kao puta za dostizanje nuklearnog naoružanja, dok Iran za to vrijeme tvrdi da su njegove nuklearne ambicije ograničene na struju i ostale mirnodopske aktivnosti.

Diplomate koje nisu imale ovlaštenje za objavljivanje detalja sa prošlosedmičnih tajnih pregovora u Beču, rekli su da je aneks o oslobađanju od sankcija postignut ove sedmice između predstavnika Irana i, sa druge strane, SAD, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije. Oni nisu objelodanili detalje sporazuma.

Viši američki zvaničnik nije komentirao izvještaj ovih diplomata ali je dodao da posao tek treba da bude završen na “Aneksu 2” prije nego što se stvar bude mogla nazvati svršenom. Pregovarači nastoje da završni dogovor upakiraju do 7. jula.

Zahtjev Irana

Uz smjernice i pravila za reguliranje i inspekciju iranskog istraživanja i razvoja nuklearne tehnologije, aneks posvećen sankcijama je među najtežim pitanjima koja se trebaju riješiti.

Iranski zvaničnici, uključujući iranskog vjerskog vođu Alija Khameneija, više puta su ponovili zahtjeve da se ekonomske kaznene mjere ukinu odmah po postizanju sporazuma.

Washington i partneri su rekli da će oni učiniti svoje tek pošto se Iran dokazano usaglasi sa restrikcijama na obogaćivanje urana i ostalim elementima nuklearnog programa.

Američka administracija ne može brzo podići sankcije zbog Kongresa, koji će svakako imati 30-dnevni period za uvid u bilo kakav dogovor tokom kojeg neće biti moguće bilo kakvo ublažavanje ili skidanje sankcija.

Izvor: Al Jazeera i Agencije