Privrednici upozoravaju Merkel na štetne posljedice ksenofobije

Privrednici kancelarki ukazuju i na štetne posljedice kontrole granica unutar Šengenskog prostora (EPA)

Predstavnici njemačke privrede izrazili su u pismu kancelarki Angeli Merkel zabrinutost da bi događaji u Chemnitzu i protesti ekstremnih desničara mogli naškoditi ekonomskoj konkurentnosti Njemačke.

“Društvo ne smije dopustiti da desni krugovi stvore dojam da u Njemačkoj vlada netolerancija. Svi koji ugrožavaju sliku Njemačke kao tolerantne zemlje dovode u opasnost ne samo suživot, nego i ekonomsku konkurentnost Njemačke”, piše u pismu predsjednika Trgovinskog saveza Njemačke – HDE Josefa Sanktjohansera kancelarki Merkel.

Zatražio je odlučne mjere “politike, ekonomije i civilnog društva“ kako bi se spriječila izolacija pojedinih grupa i rastuća nesigurnost u društvu.

Sanktjohanser je ukazao i na hronični manjak stručne radne snage u Njemačkoj, zbog čega će privreda ovisiti o useljavanju.

“Moramo skrbiti za atmosferu u kojoj će ljudi iz drugih zemalja rado dolaziti u Njemačku kako bi popunili ove praznine na tržištu rada i tako osigurali budućnost zemlje”, piše u pismu.

Chemnitz u središtu rasprava

Privrednici kancelarki ukazuju i na štetne posljedice kontrole granica unutar Šengenskog prostora.

“Kontrole znače gubitak slobode kretanja, nepredvidiva čekanja na granicama i osjetljivo ometanje evropskog slobodnog tržišta“, zaključuju u pismu.

Njemačku potresaju najnasilniji protesti krajnje desnice zadnjih desetljeća, nakon što je 26. augusta u gradu Chemnitzu, u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, nožem ubijen 35-godišnji Nijemac, za što su uhapšena dvojica tražitelja azila, Sirijac i Iračanin.

Chemnitz se zbog toga našao u središtu najveće rasprave u Evropi, u kojoj se sučeljavaju pristalice strožijeg pristupa imigraciji, posebno u Italiji i istočnoj Evropi, s pristalicama umjerenijij stavova, koje predvode njemačka kancelarka i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Izvor: Agencije