Privrednici najavili blokadu sjevera Kosova

Prema važećem ugovoru, roba na koju se ne plaća akciza može bez carinjenja ulaziti na sjever Kosova (AP)

Srpski privrednici sa sjevera Kosova najavili su za ponedjeljak dvosatne blokade putnih pravaca u ovom dijelu Kosova, nezadovoljni dogovorom u Briselu o carinama.

Privrednici su, kako su rekli na zajedničkom sastanku prošlog petka u Kosovskoj Mitrovici, nezadovoljni postignutim dogovorima u Briselu uz tvrdnju da bi njihova primjena dovela do povećanja cijena robe na sjeveru i moguće nestašice.

Jedan od privrednika, Radoš Petrović, izjavio je za Tanjug da je najveća zamjerka na dogovor dio koji se odnosi na uvoz akcizne robe preko Jarinja, gdje se može uvesti roba do 3,5 tone u koju ulazi i težina transportnog vozila.

Blokade su najavljene za ponedjeljak, srijedu i petak u terminu od 10 do 12 sati kod prelaza Jarinje i Brnjak, u Zvečanu na dvije lokacije i na jednoj lokaciji u Kosovskoj Mitrovici.

Kako su rekli, u to vrijeme neće raditi ni radnje u opštinama na sjeveru Kosova.

Dogovor o prelazu

Na integriranom prelazu Jarinje u četvrtak je zvanično počeo važiti dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o naplati carine na ovom prelazu, prema kojem vozila sa robom na koju se ne plaća akciza mogu bez carinjenja ulaziti na sjever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone.

Na prelazu Jarinje kosovska i EULEX carina pregledaju dokumentaciju o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine.

Srbija će poštovati sve što je dogovoreno do datuma kada je dogovoreno u vezi s integriranim upravljanjem prijelazima (IBM), izjavio je u Leposaviću direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

On je u srijedu, poslije razgovora s privrednicima sa sjevera Kosova, rekao novinarima da “potpuno razume” njihovo nezadovoljstvo u vezi naplate carine na prelazima, po sporazumu dogovorenom u Briselu i pozvao privrednike da pomognu ekspertskim grupama u budućim dogovorima o toj problematici kako bi zajednički došli do najboljeg rešenja.

Prijedlog Koštunice i Nikolića

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je da se dogovorio s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da se u platformu o Kosovu unese odredba kojom bi bio definiran ustavno-pravni položaj Kosova kao pokrajine unutar Srbije.

“Dogovorili smo se da se u platformu unese odredba da Skupština Srbije donese zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije. U tom slučaju za DSS bi bilo prihvatljivo da podrži usvajanje platforme”, rekao je Koštunica za Radio televiziju Srbije (RTS).

Koštunica je u subotu kazao da je o tome razgovarao s Nikolićem poslije njihovog zvaničnog sastanka o platformi koji je održan u četvrtak u Beogradu.

Koštunici i predstavnicima drugih opozicionih partija u Srbiji, Nikolić je u četvrtak predstavio nacrt platforme o Kosovu.

Koštunica je nakon tog sastanka rekao novinarima da mu nije jasno da li bi Srbi predloženu autonomiju imali u okviru Kosova kao srpske pokrajine ili kao nezavisne države.

Izvor: Agencije