Privredni rast Kine 6,1 posto, najslabiji u tri desetljeća

Industrijska proizvodnja je u decembru skočila 6,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine (Reuters)

Kineska privreda je porasla prošle godine 6,1 posto, po najslabijoj stopi od 1990. godine, uslijed dugotrajnog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama i posustajanja investicija.

Druga najveća svjetska privreda je godinu ipak završila optimističnije, jer su trgovinske tenzije popustile, što nagovještava da niz mjera za podsticanje rasta preduzetih u posljednje dvije godine možda konačno počinju davati rezultate, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u četvrtom tromesečju porastao 6,0 posto u odnosu na godinu ranije, zadržavši međugodišnji tempo rasta na istom nivou kao u trećem kvartalu, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na kvartalnom nivou privreda je u periodu oktobar-decembar ostvarila rast 1,5 posto, isti kao u prethodna tri mjeseca.

Skok industrijske proizvodnje

Ekonomski podaci za decembar, koji su objavljeni zajedno s pokazateljem o BDP-u, otkrili su iznenađujuće ubrzanje fabričke aktivnosti i investicija, dok je rast maloprodaje zadržao stabilan, čvrst tempo.

Industrijska proizvodnja je u decembru skočila 6,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa u posljednjih devet mjeseci.

Ulaganja u osnovna sredstva su u cijeloj prošloj godini povećana 5,4 posto, naspram očekivane stope od 5,2 posto.

Trgovina na malo je u decembru porasla na godišnjem nivou 8,0 posto, isto kao u novembru, a ekonomisti su predviđali 7,8 posto.

Investicije u nekretnine su povećane 9,9 posto u cijeloj 2019. godini, usporivši blago sa nivoa od 10,2 posto zabilježenog tokom 11 meseci (januar-novembar).

Samo u decembru su ulaganja u nekretnine pala na dvogodišnji minimum, jer su vlasti nastavile s mjerama za suzbijanje špekulacija kako bi zadržale pod kontrolom rast cijena stambenih objekata.

Izvor: Agencije