Privedeno deset osoba zbog eksplozije u Kini

Incident se desio u skladištu opasnih materijala, u kojem je bilo 700 tona toksične hemikalije - natrijum cijanida (AP)

Izvor: CCTV/Youtube – spašavanje preživjelog 72 sata nakon eksplozije

Najmanje 10 osoba je privedeno zbog eksplozije koja se desila u skladištu Ruihai u kineskom gradu Tianjinu, u kojoj je, prema službenim podacima, poginulo 114 osoba, dok se 70 vodi kao nestalo.

Među privedenima nalaze se direktor firme koja posjeduje skladište i njegov zamjenik, navode kineski zvaničnici.

Zvaničnici su, također, istakli da se nastavlja istraga u vezi sa eksplozijom, da će odgovorni biti kažnjeni i da javnost može biti mirna, jer neće dozvoliti da bilo šta u vezi sa eksplozijom ostane skriveno, prenosi agencija Anadolija.

U vijestima kineske novinske agencije Xinhua navodi se da je u Tianjinu održana komemoracija za žrtve eksplozije, kojoj je prisustvovalo više od 300 osoba.

Brojne nepravilnosti

Incident se desio u skladištu opasnih materijala, u kojem je bilo 700 tona toksičnog natrijum cijanida, iako je smjelo biti uskladišteno samo 10 tona te hemikalije, koja može postati zapaljiva u kontaktu s vodom.

Zbog toga se u pitanje dovodi i akcija vatrogasaca koji su požar gasili vodom, a ne pjenom, koja je preporučena u ovakvim slučajevima.


Foto: AP

Prema kineskim propisima o sigurnosti na radu, punktovi na kojima su uskladišteni ovakvi materijali moraju biti udaljeni najmanje kilometar od stambenih objekata.

Skladište Ruihai je, međutim, bilo samo 500 metara udaljeno od autoputa i stambenog kompleksa, koji se prostire na 100.000 kvadratnih metara.

Ovaj kompleks je nakon eksplozija u potpunosti evakuiran.

Izvor: Agencije