Priveden direktor Vodovoda u Užicu

Situacija s vodom u Užicu je ista kao i prije šest mjeseci. (Al Jazeera)

Užička policija privela je i zadržala direktora Vodovoda u tom gradu, Dragana Simića.

Kako se navodi u saopštenju užičkog Tužilaštva, Simić je priveden zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo izazivanja opšte opasnosti.

Tužilaštvo sumnja da infrastruktura za dovod vode nije bila osigurana, kao i da je Simić donio odluku da se voda kontroliše dva puta, umjesto četiri puta mjesečno.

S druge strane, gradonačelnik je izjavio da rezultati svakodnevnih analiza ukazuju da se broj algi i nematoda na izvorištu i u užičkom vodovodu zagađenje smanjuje te očekuje da bi za tri do četiri dana voda iz vodovoda mogla biti ispravna za piće.

Raniji problemi s vodom

Situacija s vodom u Užicu je ista kao i prije šest mjeseci.

Kad su otrovne alge početkom godine isplivale na površinu, problem je riješen tako što je vojska izgradila alternativni cjevovod sa drugog jezera. Sada se sumnja da i u tom jezeru ima parazita.

U gradskoj upravi vjeruju da je u cijevima došlo do miješanja voda sa dva jezera, ali ne znaju kako će i kada riješiti problem.

“Uzrok njihove pojave još uvek niko sa sigurnošću ne može da kaže niti tvrdi, tako da ne možemo da kažemo šta se tu dešava. Nijednu kombinaciju zbog čega su se pojavile alge ne možemo da isključimo, a ne možemo da kažemo zato što ne znamo”, rekao je ranije Vidoje Drndarević, šef kriznog štaba i zamjenik gradonačelnika Užica.

Izvor: Al Jazeera i agencije