Privatna raketa sa zalihama krenula ka ISS-u

Kapsula Dragon ostat će gotovo tri sedmice na svemirskoj stanici nakon čega će biti puštena u Tihi okean (Reuters)

Bespilotna svemirska letjelica lansirana je iz Floride u orbitu što je prvi komercijalni let s ciljem obnove zaliha na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Testni let je završen u maju, te se Falcon 9 smatra drugom letjelicom privatne kompanije SpaceX koja je lansirana ka ISS-u po ugovoru sa NASA-om koji je vrijedan 1,6 milijardi dolara.

SpaceX Falcon 9 lansiran je u svemir u nedjelju i isporučit će kapsulu Dragon koja nosi 400 kilograma hrane, odjeće i opreme.

Među teretom u kapsuli nalazi se i oprema za naučne eksperimente te sladoled od čokolade i vanilije – što je zahtjev posade Međunarodne stanice.

Zvaničnici su lansiranje letjelice koja treba da se spoji sa ISS-om u srijedu proglasili uspješnim, iako je postojao problem sa jednim od devet motora.

Raketa je krenula planiranom orbitom, rekao je Elon Musk, osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceX.

„Na putu je ka stanici i to je sjajno“, kazala je predsjednica ove kompanije Gwynne Shotwell.

Vraćanje tereta

Nakon što je povukla svoj legendarni space shuttle program, NASA se okrenula privatnim kompanija u obnovi zaliha na ISS-u.

Kapsula Dragon ostat će gotovo tri sedmice na svemirskoj stanici, nakon čega će biti puštena u Tihi okean krajem oktobra.

Vratit će duplo veći teret sa ISS-a, uključujući uzorke krvi i urina astronauta.

Kompanija SpaceX radi na tome da u naredne tri godine svoje bespilotne letjelice pretvori u brodove kojima će astronauti putovati do svemirske stanice.

Američki astronauti trenutno koriste ruske rakete, za šta se izdvajaju velika sredstva.  

Izvor: Agencije