Pritvorena palestinska djeca: Uništeni smo

Al-Risheq je najbolji učenik u svom razredu (Al Jazeera)

Piše: Asil Jundi

JERUSALEM – Izraelski sudovi u Jerusalemu donijeli su na desetine presuda o kućnom pritvoru djece, od kojih je deset izrečeno u protekloj sedmici.

Kazna kućnog pritvora predstavlja veliku opasnost za dalji tok obrazovanja ove djece, zbog toga što su djeca kažnjena na ovaj način lišena prava izlazaka iz kuće, osim ukoliko moraju posjetiti doktora i to uz pratnju staratelja nakon što obavijeste nadležne vlasti.

U izraelskim zatvorima trenutno se nalazi otprilike 58 maloljetnika, osuđenika i onih u pritvoru, dok je od početka jula do danas uhapšeno više od 200 djece.

Dnevno se u gradu zabilježi četiri do pet slučajeva hapšenja djece.

Ukradeno djetinjstvo

Četrnaestogodišnjak Rashid Al-Risheq, koji živi u starom dijelu grada, kaže da je u kućnom pritvoru još od prošlog marta, dodajući kako je od tada do danas uhapšen tri puta pod optužbom kršenja uvjeta kazne.

Nastavlja kako je odlučio ponijeti školsku torbu i obući školsku uniformu na sud: “gdje ću reći sudiji ‘ako mi i ovog puta ne dozvolite da idem u školu, onda me pošaljite u zatvor, jer ne želim više sjediti kod kuće, dok mi se zabranjuje da idem u školu’.“

Njegova majka je ukazala na ozbiljnost kućnog pritvora,  rekavši: „Savjetujem svim porodicama da ne pristanu na odluku o kućnom pritvoru, nakon našeg gorkog iskustva sa njim. Bolje je neka osude našu djecu na stvarnu zatvorsku kaznu i provedu neko vrijeme tamo, nego da budu u kućnom pritvoru kojem se ne nazire kraj, tokom kojeg policija može doći svakog momenta sa lažnim optužbama o kršenju uvjeta tog kućnog pritvora.“

Skoro identična stvar događa se i u kući maloljetnika Mousaa Kurdija (17), koji živi u izbjegličkom kampu Shuafat.

Izraelsko sudstvo nije imalo razumjevanja ni za njegove respiratorne probleme i epilepsiju i uprkos tome je uhapšen pod optužbom da je bacao kamenje.

Izrečena mu je kazna kućnog pritvora na neodređeno vrijeme, dok je ročište zakazano tek u novembru.

Kurdi se nada izlasku iz kuće kako bi ponovo vidio život i nastavlja kako mu nedostaje sloboda i pravo na odlazak u školu.

„Uništen sam psihološki i moram izaći iz ove teške situacije“, kaže on.

Njegova majka otkriva za Al Jazeeru detalje njihovog teškog života tokom kućnog pritvora, koji obavezuje jednog od staratelja na stalni nadzor djeteta.

Visoke novčane kazne

Ona sada mijenja njegovog oca i zadužena je za njegovo čuvanje, jer ne može priuštiti cijenu kazne u slučaju da dijete izađe iz kuće, a iznosi 10.000 šekela (2.740 dolara) po osobi.

U nekim slučajevima, djetetu se izriče kazna na kućni pritvor uz deportaciju u drugo mjesto, što još više pogoršava psihološko stanje djece, koja su prinuđena na  adaptaciju u novom okruženju daleko od svoje porodice.

Amjad Qawas (15) zatvoren je na 20 dana, nakon čega je oslobođen uz deportaciju iz naselja Al-Tour u naselje Wadi al-Jouz.

On opisuje  pritvor riječima: “Nisam ni pretpostavljao koliko je težak kućni pritvor, niti sam ikada i pomišljao da će i moja porodica postati zatočenici. Potrebna mi je sloboda i pravo na kretanje, pomagao sam ocu u poslu nakon nastave, a sada osjećam krivnju jer mu više nisam u stanju pomoći.”

Advokat fondacije Al-Damir za pitanja jerusalemskih zatvorenika, Mohamed Mahmoud, za ovakav vid kažnjavanja djece kaže kako je osuđivanje djeteta na kućni pritvor veća kazna od one zatvorom, jer ograničava i dijete i njegove roditelje, kao i to da lišava dijete prava na obrazovanje.

Advokatu  nije dozvoljeno da podnese zahtjev sudu o dopuštanju odlaska u školu prije nego istekne mjesec i po kazne, no i nakon tog perioda zahtjev zna biti odbijen.

Dodaje, kako je izraelski sud pooštrio mjere po pitanju maloljetnika. Ranije se maloljetnicima nije sudilo, a sada im se sudi, zatvaraju se i propisuju im veoma teške kazne, koje ih ograničavaju psihološki, društveno, kao i ekonomski, jer njihove porodice moraju plaćati veoma velike kazne ukoliko dijete prekrši neke uvjete kućnog pritvora.

Izvor: Al Jazeera