Pritvor Zemuncima u Španiji zbog oružja

U Bojovićevom stanu u Španiji pronađena velika količina oružja (EPA)

Četvorici pripadnika nekadašnjeg srbijanskog Zemunskog klana, koji su uhapšeni u Valenciji, određen je pritvor na Nacionalnom sudu Španije za terorizam i međunarodni kriminal.

Luki Bojoviću, Vladimiru Milisavljeviću, Siniši Petriću i Vladimiru Mijanoviću pritvor je određen zbog posjedovanja i čuvanja oružja za rat, falsificiranja dokumenata, pripadnosti organiziranoj kriminalnoj grupi i pružanja otpora prilikom hapšenja, prenose beogradski mediji.

Prema pisanju španskih medija, Bojović, Milisavljević i Petrić odbili su dati izjavu pred sudijom, dok je četvrti uhapšeni – Mijanović – odgovorio samo na nekoliko pitanja.

Prema sudskim izvorima, koji su dali izjave za španske medije, sudija Fernando Andreu planira uputiti slučaj sudstvu provincije Valencia, gdje su srbijanski građani i uhapšeni, pošto njihova djela ne spadaju u nadležnost Nacionalnog suda.

Četvorica pripadnika Zemunskog klana, koji su optuženi u Srbiji za ubistva i druga teška krivična djela, uhapšeni su devetog februara u Valenciji po potjernici srbijanskog Interpola.

Oružje i novac u stanu

Španski list El Mundo piše da je proces pokrenut zbog posjedovanja oružja i municije koji su pronađeni u stanu na devetom spratu u ulici Nino Bravo u kojem je nekoliko mjeseci živio Bojović.

Policija je pronašla tri automatske puške, devet poluatomatskih pištolja, jedan mali pištolj, sačmaru, prigušivače, punjače, veliku količinu municije i više od pola miliona eura.

Ministarstvo vanjskih poslova Španije je potvrdilo da je u stanu gde je živio Bojović pronađena veća količina oružja, prenosi AP.

Španski mediji navode da su uhapšeni bili članovi paravojne grupe Arkanovi tigrovi, poznate po okrutnosti tokom ratova na Balkanu.

U španskim medijima ističe se da je Milisavljević je povezan sa ubistvom premijera Srbije Zorana Ðinđića, dok Petrića opisuju kao jednog od ubica kriminalnog klana.

Pored toga, istaknuto je da je Bojović šef mafijaškog Zemunskog klana koji se povezuje sa brojnim ubistvima, te da ga traže pravosudni organi više zemalja i srbijanski Interpol.

Bojović i njegova porodica živjeli su u gradovima Alicante i Las Palmas. Bojovićev pomoćnik Milisavljević je putovao iz Las Palmasa u Madrid, a potom u Valenciju da bi se sastao sa šefom u jednom restoranu u centru Valencije i tom prilikom su uhapšeni.

Dogovor tužilaštava

Španska policija je akciju hapšenja izvela u saradnji sa Upravom kriminalističke policije ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i još nekoliko zemalja.

Srbijanski republički tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je u subotu da će Ministarstvo pravde Srbije tražiti od španskog pravosuđa izručenje uhapšenih srbijanskih državljana.

On je u izjavi za  Blic objasnio da se prilikom donošenja odluke o izručenju vodi računa o državljanstvu, ali i o težini krivičnih djela i da s toga vjeruje da će Srbija imati prednost prilikom njihovog izručenja.

Tužilaštva Španije i Srbije dogovorit će se u direktnom kontaktu na koji način, gdje i za koja krivična djela će biti procesuirani, kazao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen za agenciju Tanjug.

Izvor: Agencije