Pritvor zbog prijetnji Vučiću na društvenim mrežama

Osumnjičenim privremeno oduzeta računarska oprema (EPA)

Viši sud u Beogradu odredio je danas pritvor do 30 dana uredniku časopisa Tabloid Milanu Malenoviću (52) koji se sumnjiči da je putem društvenih mreža uputio prijetnje premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i nekim ministrima, dok je beogradski advokat Dejan Krstić (44), koji se sumnjiči za isto krivično djelo, pušten da se brani sa slobode.

Oni su jutros uhapšeni u odvojenim akcijama policije.

Kako je Tanjugu rečeno u tužilaštvu, Malenoviću je određen pritvor zbog okolnosti koje ukazuju da bi mogao da ponovi krivično djelo.  

Drugi osumnjičeni, Krstić, danas je uhapšen, saslušan u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu, koje je predložilo da mu se odredi pritvor, ali je sudija za prethodni postupak taj prijedlog odbio, rekao je njegov branilac Dragan Palibrk.

Odvojene akcije

Ranije u utorak policija je saopćila da je u dvije odvojene akcije uhapsila 44. godišnjeg D.K. i 52. godišnjeg M.M. zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Policija je, navedeno je u saopćenju, prilikom pretresa stanova osumnjičenih, privremeno oduzela računarsku opremu, koja je korištena za upućivanje prijetnji na društvenim mrežama.

Krstić je neposredno pred privođenje na svom Twitter nalogu objavio da mu stan pretresaju pripadnici Uprave za visokotehnološki kriminal.

Izvor: Agencije