Pritvor za studenticu iz SAD-a zbog zagovaranja bojkota Izraela

Izrael je na udaru žestokih kritika zbog odnosa prema slučaju Lare Alqasem (Reuters)

Lara Alqasem, 22-godišnja studentica iz Sjedinjenih Američkih Država, žalila se na pritvaranje na izraelskom međunarodnom aerodromu zbog njene navodne podrške pokretu Bojkot, Deinvesticije, Sankcije – BDS.

Ona se pojavila u sudu u Tel Avivu, a ostat će u pritvoru do konačne presude, čiji datum još nije objavljen, prenose agencije.

Izrael je na udaru žestokih kritika zbog odnosa prema slučaju Alqasem.

Pritvorena na aerodromu

Alqasem, koja je palestinskog porijekla, pritvorena je na izraelskom aerodromu “Ben Gurion” više od sedam dana od dolaska iz SAD-a.

Ona je u Izrael stigla kako bi pohađala magistarski studij na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu, a pritvorena je iako je imala validnu vizu.

Jedan izraelski ministar je branio stav Vlade kada je riječ o ovom slučaju.

Gilad Erdan, koji nadgleda djelovanje Vlade Izraela protiv pokreta bojkota koji predvode Palestinci, naveo je kako se Izrael ima pravo braniti i na odluku ko će preći njegove granice.

U utorak je Erdan kazao kako je spreman promijeniti svoj stav ako Alqasem lično odbaci bojkot Izraela.

‘Krevet pun buba’

Pokret BDS s radom je počeo 2005. godine, nakon poziva građanskih palestinskih grupa za “ljude sa savješću” širom svijeta da pomognu u zaustavljaju izraelskog zlostavljanja nad Palestincima tako što će prekinuti kulturalne, akademske i ekonomske veze s ovom državom.

Alqasem, rodom iz američke savezne države Florida, bivša je predsjednica studentske organizacije za pravdu u Palestini pri Univerzitetu Florida.

Hebrejski univerzitet pozvao je izraelske vlasti da joj dopuste da studira i podržao njenu žalbu.

Pritvaranje Alqasem, koje traje više od sedamu dana, najduži je period da je neko pritvoren u slučajevima povezanim s bojkotom.

Dok čeka odluku o žalbi, Alqasem provodi dane u zatvorenom području s malim pristupom telefonu, nema internetsku vezu i ima krevet pun buba, navode ljudi koji su u kontaktu s njom.

Identificirao 20 aktivističkih grupa

Izrael je uveo zakon prošle godine kojim se brani ulazak u državu svakoj osobi “koja svjesno šalje javne pozive na bojkot Izraela”.

Također je identificirao 20 aktivističkih grupa iz cijelog svijeta čijim članovima se može zabranit ulazak u državu po dolasku.

“Generalno, cijenimo slobodu izražavanja, čak i u slučajevima gdje se ne slažemo s iskazanim političkim stavovima, a ovo je takav slučaj. Naše jako protivljenje bojkotu i sankcijama državi Izrael je veoma poznato. Izrael je suverena nacija, koja može odlučivati ko će ući [na njen teritorij]”, istakao je zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Robert Palladino.

Izvor: Agencije