Pritvor petorici uhapšenih u akciji Damask

Osumnjičeni su uhapšeni 3. septembra u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask" (AP)

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je  donio rješenje u predmetu Husein Bosnić i dr, kojim se osumnjičenima Huseinu Bosniću, Avdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuji određuje jednomjesečni pritvor.

Petorica uhapšenih osumnjičeni su za krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom, javno podsticanje na terorističke aktivnosti i krivično djelo vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

Uhapšeni su 3. septembra u policijskoj akciji kodnog naziva ”Damask”, koju su, prema nalogu Tužilaštva BiH, izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Osnovana sumnja

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 3. oktobra 2014. godine, navodi agencija Fena.

Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela za koja se terete.

Pritvor je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, osnovane bojazni koja ukazuje da će osumnjičeni, ukoliko se nađu na slobodi, ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Osim petorice pritvorenih, dvojica uhapšenih u akciji ”Damask” puštena su nakon ispitivanja, dok je za sedam uhapšenih Tužilaštvo zatražilo mjere zabrane koje uključuju kućni pritvor, odnosno zabranu napuštanja boravišta uz policijsku provjeru prisutnosti na adresi.

Izvor: Agencije