Pritvor osumnjičenima za vrbovanje Ibrića

U napadu na policijsku stanicu u Zvorniku ubijen je policajac Dragan Ðurić, a ranjena su dva policijska službenika (Reuters)

Sud Bosne i Hercegovine danas je odredio jednomjesečni pritvor Avdulahu Hasanoviću (1991.) i Kasimu Mehidiću (1975.), koji se terete za krivično djelo vrbovanja napadača na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdina Ibrića.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je njih dvojicu u četvrtak predala Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo ih direktno dovodi u vezu sa napadom na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila, kada je ubijen policajac Dragan Ðurić, a ranjena su dva policijska službenika Željko Gajić i Stevo Milovanović.

U razmjeni vatre je ubijen i sam napadač Nerdin Ibrić.

Sveoobuhvatna istraga

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je nakon napada poručio kako se mora provesti sveobuhvatna istraga napada u Zvorniku, ističući da to nije spontani događaj, čija se pozadina mora otkriti.

„Ovo nije spontani događaj i slučaj. Iza njega postoji i pozadina i moramo otkriti tu pozadinu, ali i stvoriti politički ambijent i poslati snažne političke poruke od svih u ovoj zemlji kako bi se terorizam sasjekao u korijenu, inače ćemo mi biti pobijeđeni od njih“, rekao je Mektić.

Gost Al Jazeerinog dnevnika, docent na odsjeku Sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić, rekao je da je BiH specifična po uređenju unutrašnjeg sistema sigurnosti.

“U BiH postoji 16 policijskih agencija na tri nivoa, državnom, entitetskom i kantonalnom, a plus imamo jednu jedinstvenu sigurnosnu agenciju koja na osnovu prikupljenih podataka dostavlja izvještaje ostalim agencijama. Prerano je davati bilo kakve komentare ko je ovdje kriv, ali može se zaključiti da ovo nije prvi put da su postojali određeni problemi u koordinaciji između policijskih agencija“, rekao je Smajić.

Izvor: Al Jazeera i agencije