Pritisak na njemačke proizvođače automobila da prošire ulaganja u SAD-u

Donald Trump prijeti uvođenjem visokih carina na vozila sklopljena u Evropskoj uniji kao dio svoje trgovinske politike 'Amerika na prvom mjestu' (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump izvršio je u utorak pritisak na čelnike vodećih njemačkih proizvođača automobila da prošire svoje investicije u Sjedinjenim Američkim Državama, dok Bijela kuća razmatra uvođenje novih carina na vozila proizvedena u Evropi, prenosi Reuters.

Njemački proizvođači automobila rekli su nakon sastanka s Trumpom kako su objasnili da namjeravaju ojačati ulaganja u SAD-u, ali i upozorili da to neće moći učiniti ako administracija uvede nove carine.

Čelnici Volkswagena i Daimlera su rekli kako misle da su nakon ovog sastanka umanjene šanse da nove carine budu uvedene.

Iz VW-a spremni na veće investicije

Volkswagenov glavni direktor Herbert Diess je kazao da njegova kompanija “razmatra izgradnju druge tvornice automobila” te da je u pregovorima s Ford Motor Co o široj saradnji.

Rekao je kako to može uključivati da VW koristi neiskorištene Fordove kapacitete za proizvodnju automobila.

“Predsjednik ima pravo”, rekao je Diess, doavši kako su zvaničnici “pokušali uvjeriti nas da više investiramo u Ameriku i mi smo spremni to učiniti”.

Predsjednik Daimlera Dieter Zetsche kazao je novinarima da su dodatna ulaganja u SAD vezana uz to da uslovi ostanu isti.

On je rekao kako je “moguća opasnost” od novih carina smanjena nakon sastanka.

BMW ulaže još 600 miliona dolara

BMW je saopćio da namjerava uložiti još 600 miliona dolara u svoju tvornicu Spartanburg u Južnoj Carolini do 2021. godine za buduće generacije modela BMW X i da će do 2021. godine otvoriti još 1.000 radnih mjesta.

Diess je rekao kako misli da su kompanije “napravile veliki korak naprijed prema izbjegavanju carina”.

Ministar trgovine Wilbur Ross, američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow su bili među onima koji su se susreli s čelnicima njemačkih kompanija.

Trump prijeti uvođenjem visokih carina na vozila sklopljena u Evropskoj uniji kao dio svoje trgovinske politike “Amerika na prvom mjestu”.

Konačan izvještaj za nekoliko sedmica

Trgovinski savjetnik Bijele kuće Peter Navarro rekao je u utorak kako njemački proizvođači automobila “ne bi sjeli za sto da razgovaraju s nama da predsjednik nema carine na automobile na stolu”.

Ministarstvo trgovine je, u nacrtu preporuka Bijeloj kući, govorilo o svom istraživanju treba li uvesti carine do 25 posto na uvezene automobile i dijelove temeljeno na nacionalnoj sigurnosti.

Američki vladin zvaničnik upoznat sa slučajem kazao je da se konačan izvještaj o istraživanju ne očekuje još najmanje nekoliko sedmica.

Izvor: Agencije