Prištinski studenti protiv novog rektora

Na protestima održanim u februaru povrijeđeno je osam osoba (Al Jazeera)

Veliki broj studenata blokirao je jutros ulaz u zgradu Rektorata Univerziteta u Prištini, protestujući protiv izbora Ramadan Zejnulahua za rektora ove visokoškolske ustanove, javlja Tanjug.

Jedan od organizatora protesta, student Rifat Krasnići je u izjavi za medije rekao da su neregularnosti koje se u kontinuitetu dešavaju na Univerzitetu razlog što su studenti blokirali ulaz u rektorat.

” Mi smo danas odlučili da blokiramo ulaz u Rektorat, s obzirom da je učinjeno kršenje propisa tokom izbora rektora, jer ga je izabrao njegov rođak. Također mi ne želimo da nam dolaze rektori koji nisu sposobni, koji nisu i menadžeri, koji naučne radove objavljuju po nepostojećim časopisima”, rekao je Krasnići.

Prije sedam meseci studenti su demonstracijama iznudili ostavku tadašnjeg rektora Ibrahima Gashija zbog objavljivanja doktorskih disertacija u nepostojećim časopisima i falsificiranja akademskih titula.

Na tim protestima povrijeđeno je pet policajaca, dva demonstranta i jedan radnik obezbjeđenja Univerziteta.

Ostavku rektora Ibrahima Gashija tražili su i poslanici opozicionih partija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i pokreta “Vetevendosje” .

Izvor: Agencije