Prištini prijeti nestašica vode

Blizu 300 tisuća stanovnika Prištine uskoro bi moglo ostati bez pitke vode.

Nedostatak padalina u posljednjih nekoliko mjeseci izazvao je pad vodostaja u dva jezera iz kojih se vodom opskrbljuju stanovnici glavnog grada Kosova

Loviti ribu na jezeru Badovac postalo je lako, jer je vode sve manje. To utječe i na opskrbu vodom blizu 300 tisuća stanovnika regije Prištine.

“Fali mnogo voda. Pogotovo se sada po cevima već oseća onako i na mulj, mislim, nije za upotrebu, ni za ništa”, kaže Slađan Popović, ribolovac iz Gračanice. 

Mještani: Neobično stanje

Ako uskoro ne bude padalina, razina vode u rezervoarima će nastaviti opadati.  

“Vodostaj bi na ovom jezeru u ovo doba godine trebalo da bude otprilike ovde, ali je ove godine preko 13 metara niže”, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Slična situacija je i na jezeru Batlava, iz kojeg se opskrbljuje 70 posto građana Prištine.

Vodostaj je 12 metara ispod maksimalne razine. Stanovnici sela Orlan, koji žive svega nekoliko metara od jezera, kažu da je ovo stanje neobično.

“Ja imam 72 godine, živim ovde već 40 godina, ali nikad nisam video da je jezero palo na ovaj nivo u ovo doba godine”, kaže mještanin Isak Zeka.   

“Nivo vode je padao postepeno, jer od jeseni jednostavno nije bilo padavina”, dodaje Avdullah Shabani.

Građani Prištine se godinama suočavaju sa višesatnim restrikcijama vode zbog nedovoljnih kapaciteta za pročišćavanje. U Vodovodu kažu da bi moglo biti još gore. 

Prištini prijete dodatne restrikcije

“Ako do 1. februara ove godine ne bude padavina, mi ćemo biti prinuđeni da uvodimo još oštrije restrikcije za građane Prištine i okolnih opština”, kaže Arjeta Mjeku, glasnogovornica Vodovoda Priština. 

A kiša se sada spominje i u kosovskim džamijama.

“Treba da se pokajemo i da svako od nas moli Allaha za kišu. Možda će se zbog dobrih ljudi, starih ljudi, dece i životinja svemoćni Allah smilovati i bit će kiše”, kaže imam Shefqet Krasniqi.

Ako uskoro ne bude padalina, iz prištinskog Vodovoda kažu da će probati puniti rezervoare vodom iz ostalih kosovskih jezera.

U međuvremenu, stanovnicima Prištine ostaje da se mole za kišu.

Izvor: Al Jazeera