Priština: Pustite Haradinaja ili nema dijaloga sa Beogradom

Francuski sud Haradinaja je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj (Arhiva)

Kosovski Parlament je danas usvojio rezoluciju kojom traži bezuslovno puštanje Ramusha Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom dok se taj zahtjev ne ispuni, javljaju prištinski mediji.

Rezolucijom, koju je parlament usvojio većinom glasova, traži se da oslobađanje Haradinaja bude primarna obaveza, kao i da vlada traži da EU natjera Srbiju da poništi sve potjernice i optužnice protiv kosovskih Albanaca.

Rezoluciju je predložila poslanička grupa Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj koga Srbija traži zbog ratnih zločina, a usvojena je posle usaglašavanja sa vladajućim partijama.

Francuski sud u Kolmaru je po drugi put odložio odluku u slučaju Haradinaj do 6. aprila, jer je od Srbije zatraženo više informacija.

Uhapšen po Interpolovoj potjernici

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije zbog ratnih zločina.

Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Ramush Haradinaj je uhapšen, po nalogu za hapšenje, koji je prije 11 godina izdala Srbija, a zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u vrijeme kada je bio jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njemu je suđeno i na sudu u Haagu, ali je 2012. oslobođen svih optužbi, no Srbija ga sad traži zbog zločina koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen. 

Izvor: Agencije