Oglasi

Priština: Pustite Haradinaja ili nema dijaloga sa Beogradom

Parlament Kosova usvojio rezoluciju kojom traži prekid dijaloga sa Beogradom do puštanja Haradinaja.
Francuski sud Haradinaja je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u FrancuskojArhiva

Kosovski Parlament je danas usvojio rezoluciju kojom traži bezuslovno puštanje Ramusha Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom dok se taj zahtjev ne ispuni, javljaju prištinski mediji.

Rezolucijom, koju je parlament usvojio većinom glasova, traži se da oslobađanje Haradinaja bude primarna obaveza, kao i da vlada traži da EU natjera Srbiju da poništi sve potjernice i optužnice protiv kosovskih Albanaca.

Rezoluciju je predložila poslanička grupa Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj koga Srbija traži zbog ratnih zločina, a usvojena je posle usaglašavanja sa vladajućim partijama.

Francuski sud u Kolmaru je po drugi put odložio odluku u slučaju Haradinaj do 6. aprila, jer je od Srbije zatraženo više informacija.

Uhapšen po Interpolovoj potjernici

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije zbog ratnih zločina.

Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Ramush Haradinaj je uhapšen, po nalogu za hapšenje, koji je prije 11 godina izdala Srbija, a zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u vrijeme kada je bio jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njemu je suđeno i na sudu u Haagu, ali je 2012. oslobođen svih optužbi, no Srbija ga sad traži zbog zločina koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.