Priština i Skoplje ukinuli recipročne trgovinske mjere

Sjeverna Makedonija u junu je Kosovu uvela takse na uvoz ribe i ribljih proizvoda (Ilustracija)

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova ukinulo je zabranu uvoza meda i krompira iz Sjeverne Makedonije, pošto je ta zemlja uklonila taksu na uvoz ribe i ribljih proizvoda s Kosova. 

Iz MTI Kosova je saopšteno da je Sjeverna Makedonija odlučila da ukine zabranu uvoza ribe s Kosova, nakon što je vršilac dužnosti ministra trgovine i industrije Endrit Shala odgovorio recipročnim mjerama zabrane uvoza meda i krompira iz te zemlje, prenosi Anadolija.

Do ukidanja zabrane dolazi nakon sastanka koji su delegacije dvije zemlje održale u Prištini i dogovorile mjere za prevazilaženje prepreka u trgovinskoj razmjeni određenih proizvoda između Kosova i Sjeverne Makedonije.

Kosovo zabranom odgovorilo na takse

Tada je ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Kreshnik Bekteshi iznio argumente zašto je ta zemlja uvela takse, te da su te mjere uvedene ne samo Kosovu nego svim zemljama koje ne nadgledaju ribu i riblja jaja (ikru), a s jedinim ciljem da njegova zemlja može da aplicira za izvoz u zemlje Evropske unije. 

Zbog taksi koje je Sjeverna Makedonija u junu uvela Kosovu na uvoz ribe i ribljih proizvoda, 16. augusta je Kosovo kao recipročnu mjeru zabranilo uvoz meda i krompira iz Sjeverne Makedonije. 

Izvor: Agencije