Pristalica ilegalnih jevrejskih naselja bit će ambasador SAD-a u Izraelu

David Friedman je rekao da Palestinci možda neće prihvatiti američki mirovni plan jer ne ispunjava njihove minimume (EPA)

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump najavio je da će nominirati advokata Davida Friedmana za ambasadora u Izraelu.

Friedman podržava ilegalna jevrejska naselja na okupiranim teritorijama i zalaže se za promjene u politici SAD-a u toj regiji, javljaju agencije.

Friedman je rekao da jedva čeka da obavlja svoje dužnosti iz “Ambasade SAD-a u izraelskom vječnom gradu, Jerusalemu”, iako je ambasada u Tel Avivu.

Trump je, poput nekih svojih prethodnika, obećao da će premjestiti ambasadu u Jerusalem, što bi nesumnjivo razljutilo Palestince koji žele da istočni dio tog grada bude glavni grad buduće palestinske države.

Takav potez bi također distancirao SAD od većeg dijela međunarodne zajednice, uključujući najbliže saveznike u Zapadnoj Europi i arapskom svijetu.

Najavljujući nominaciju, Trump je rekao da će Friedman “održati specijalni odnos” između SAD-a i Izraela.

Međutim, najava nominacije izazvala je ljutnju liberalnih jevrejskih organizacija.

‘Nemarna nominacija’

Jeremy Ben-Ami, predsjednik organizacije J Street je nominaciju Friedmana označio nemarnom, podsjetivši na njegovu podršku ilegalnim jevrejskim naseljima i dovođenje u pitanje rješenja sukoba sa Palestincima stvaranjem dvije države.

U saopćenju nije objašnjeno kako Friedman može raditi u Jerusalemu, ali su Trumpovi savjetnici ovih dana naglašavali da će novoizabrani predsjednik ispuniti svoje obećanje i premjestiti ambasadu.

Jedna opcija o kojoj je diskutirano je da Friedman radi iz postojećeg Konzulata SAD-a u Jerusalemu, ako Senat to odobri.

Nejasno je, međutim, koliko daleko su otišle diskusije na tu temu. Premještanje ambasade obećavali su Bill Clinton i George Bush Junior, ali dok su bili na funkciji izbjegavali su da ostvare to obećanje.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Sve ambasade u Izraelu su locirane u Tel Avivu i okolini.

Jerusalemski gradonačelnik Nir Barkat rekao je agenciji Associated Press ove sedmice da je razgovarao sa Trumpovim savjetnicima o ambasadi i ti razgovori su ga uvjerili da novoizabrani predsjednik ozbiljno namjerava da premjesti ambasadu.

Izvor: Agencije